Makaron ryżowy z tuńczykiem i omletem

Pomysł na pyszne danie obiadowe, kolorowe, pożywne, pyszne 🙂 Makaron możemy zrobić z dowolną rybą a z krewetkami smakuje obłędnie.

Makaron ryżowy z tuńczykiem i omletem

Potrzebujemy:

  • Makaron ryżowy (u mnie dwa kolory)
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru (około 2 cm)
  • Olej kokosowy
  • 2 marchewki 🥕
  • Pół pora
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Tuńczyk (słoik)
  • 2 jajka
  • Łyżka jogurtu naturalnego (lub śmietanki kokosowej)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie :

  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Marchewkę obieramy i ścieramy np. obieraczką na długie paski.
  • Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, bardzo delikatnie zrumieniamy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir.
  • Na zrumieniony czosnek wykładamy marchewkę, pokrojony w paseczki por, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, szczyptę pieprzu, dusimy pod przykryciem (3-4 min).
  • Do marchewki dodajemy makaron, mieszamy.
  • Robimy omlet: Patelnie rozgrzewamy z tłuszczem. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt, sól i pieprz, wylewamy na patelnie, przykrywamy pokrywką na minutę (aż zrobi się sztywny omlet), który następnie kroimy w paski.
  • Makaron wykładamy na talerz, na nim układamy paski omleta i kawałki tuńczyka, całość skrapiamy oliwą z oliwek (chyba, że Tuńczyk był w oliwie to rezygnujemy z oliwy), solimy i pieprzymy.

Jeżeli chcemy zrobić z krewetkami:

  • Krewetki płuczemy, przekładamy do garnuszka i gotujemy około 5-10 min. Odcedzamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy rozgnieciony czosnek, chwilę smażymy, dodajemy ugotowane krewetki, paprykę czerwoną, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz, chwilę razem podsmażamy.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked