Ketchup na zimę

Pyszny bardzo aromatyczny ketchup dla całej rodzinki.

Potrzebujemy:

  • 4 kg pomidorów ekologicznych od rolnika, nie z marketu (świetnie sprawdzają się tu limy)
  • 0,5 kg cebuli
  • 5 papryk czerwonych upieczonych 
  • pół papryczki chilli (można więcej jeśli ktoś lubi bardzo ostre)
  • pół małego selera 
  • 20 g imbiru
  • 7 ząbków czosnku
  • 100 -150 g ksylitolu (ilość według gustu)
  • 3 łyżki kolendry 
  • pół łyżeczki goździków
  • 4 ziela angielskie
  • 200 – 300 ml octu jabłkowego
  • sól kłodawska

Przygotowanie:

  • Paprykę myjemy, pieczemy lub grillujemy w piekarniku. Po upieczeniu przykrywamy na chwilę w szczelnym w pojemniku, aby ładnie skórka zeszła. Zdejmujemy spaloną skórę, oczyszczamy z nasion.
  • Pomidory myjemy, kroimy (nie zdejmujemy skórki), cebule obieramy, kroimy. Pomidory, cebulę, imbir, paprykę, papryczkę chilli, czosnek, rozdrabniamy w kilku partiach, bardzo dokładnie mikserem. W jednej z partii warzyw dodajemy przyprawy, aby się dobrze zmieliły tj.: kolendrę, goździki, ziele angielskie. Przelewamy do dużego garnka.
  • Do rozdrobnionych warzyw dodajemy pół selera. Całość gotujemy, często mieszając, do odparowania połowy wody.
  • Gdy nasz ketchup zmniejszył się o połowę, wyjmujemy selera, dodajemy ocet jabłkowy, sól i ksylitol, dosmaczamy, gotujemy do momentu pożądanej konsystencji. Gotowy ketchup przekładamy do małych słoiczków, pasteryzujemy.
  • Jeśli lubicie można dodać pół łyżeczki cynamonu, będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).
Pasteryzacja na sucho: słoiki układamy na głębokiej tacy piekarnika, luźno, aby się ze sobą nie stykały, nastawiamy piekarnik na max. 130 C, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 130 C, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam słoiki jeszcze około 40 min.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked