Zdrowa i wspaniała

Owsianka owocowa

  • Płatki owsiane to zgniecione ziarno owsa, które zawiera wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne. Co bardzo ważne owies, należy do zbóż, które NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU, jednakże mogą być zanieczyszczone przez gluten jeśli mają kontakt z innymi zbożami zawierającymi gluten. Dlatego osoby, które nie tolerują glutenu, powinny spożywać płatki owsiane oznaczone specjalnym znaczkiem – przekreślony kłos.
  • Płatki owsiane ekologiczne doskonale smakują jako dodatek do jogurtu, mleka, owoców lub musli. Są pełnowartościowym posiłkiem śniadaniowym. Smakują rewelacyjnie zarówno z owocami jak i orzechami, można je gotować  z mlekiem tradycyjnym,  roślinnym a nawet na wodzie – u mnie w domu robimy większość na wodzie. Stanowią również doskonały składnik ciast, ciasteczek i pysznych deserów.
  • Płatki owsiane zalewam zawsze  wieczorem, aby na rano były gotowe.
  • Zalewam taką ilość, jaka będzie mi potrzebna, u mnie śniadanie zawsze jest na 4 pełne miski.
  • Na śniadanie zawsze mam w słoiczkach różne cudne dodatki np. zmielone pestki dyni, orzechy, nasionka Chia, sezam, cynamon, siemię lniane, kardamon, rodzynki, słonecznik, daktyle, migdały.

Owsianka z jabłkiem, bananem, kiwi

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka płatków owsianych (ekologicznych)
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • 1 dojrzałe kiwi
  • 1 łyżka nasionek chia
  • 1 łyżeczka masła (u mnie migdałowe)

Przygotowanie:
1 szklankę płatków owsianych zalewam wieczorem wrzącą wodą.
Rano płatki owsiane podgrzewam, dolewam przegotowanej wody do konsystencji która mi pasuje, może być też mleko roślinne. Do miseczki ścieram 2 jabłka, ugniatam 1 banana, kiwi, wrzucam jedną łyżkę nasionek chia, masło. Jeśli są kwaśne jabłuszka, można dać trochę miodu. Owoce mieszam z ciepłą owsianką.

Płatki owsiane — Dlaczego warto je spożywać?

  • Owsianka jest słynna z dużej ilości błonnika, który wpływa nam na obniżenie cholesterolu,obniża też ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych jelita grubego, stabilizuje też poziom cukru we krwi.
  • Owies to bogactwo  białka i zdrowych aminokwasów.
  • W porównaniu z kaszą jaglaną posiada niski indeks glikemiczny.
  • Zawiera dużo witamin z grupy B (Tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy) witaminy te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, poprawiają pamięć.
  • 100 g płatków owsianych zawierają połowę zapotrzebowania dziennego na magnez, który odpowiada za skurcze, pamięć, koncentrację, bezsenność.
  • 100 g płatków owsianych zawierają połowę zapotrzebowania dziennego na fosfor- dla mocnych i zdrowych kości.
  • Zawierają żelazo, mangan, selen -które dbają o nasz układ nerwowy i witaminę E – przeciwutleniacz ,chroni komórki i spowalnia procesy starzenia.
  • Zawierają cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe– które organizm człowieka sam nie potrafi wyprodukować.
  • Występujący w nich kwas oleinowy zapobiega zmianom nowotworowym.
  • Ponadto owies ma działanie antydepresyjne, uspokaja.
  •  Jedząc płatki owsiane obniżamy ryzyko zachorowania na cukrzyce typu II

Owsianka z truskawkami (porcja na 4 osoby)

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • truskawki (świeże lub mrożone)
  • 1-2 banany 
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • łyżeczka miodu ( jeśli lubi ktoś bardziej słodkie)
  • masło migdałowe lub olej kokosowy (1 łyżeczka)
  • Dodatki które lubimy: u mnie są to: orzechy, sezam, chia, siemie lniane, otręby (oczywiście nie wszystko na raz), i moje ulubione przyprawy cynamon i kardamon ♥️

Przygotowanie:

  • 1 szklankę płatków owsianych zalewam wieczorem wrzącą wodą, Jeśli nie mamy świeżych truskawek, wykładamy zamożne truskawki do miseczki, rozmrożą się na rano.
  • Możemy oczywiście zalać płatki rano, 10-15 minut przed jedzeniem.
  • Rano płatki owsiane podgrzewam, dolewam przegotowanej wody do konsystencji która mi pasuje, może być też mleko roślinne, dodaje masło ,ugniecionego widelcem banana, truskawki — ilość według gustu, dodatki które lubię. 

Owsianka z granatem

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • 4-6 daktyle
  •  owoce granatu
  • masło migdałowe lub olej kokosowy (1 łyżeczka)

Przygotowanie:

  • 1 szklankę płatków owsianych zalewam wieczorem wrzącą wodą
  • Rano płatki owsiane podgrzewam, dolewam przegotowanej wody do konsystencji która mi pasuje, może być też mleko roślinne, dodaje masło.
  • Do miseczki ścieram 2 jabłka, ugniatam 1 banana, kroimy daktyle,  dodajemy pestki granata – ilość według gustu.

Owsianka jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale do tego bardzo  smaczna! Zjedzona na śniadanie doda nam energii i  pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i zdrowie.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked