Owsianka owocowa

Płatki owsiane to zgniecione ziarno owsa, które zawiera wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne. Co bardzo ważne owies, należy do zbóż, które NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU, jednakże mogą być zanieczyszczone przez gluten jeśli mają kontakt z innymi zbożami zawierającymi gluten. Dlatego osoby, które nie tolerują glutenu, powinny spożywać płatki owsiane oznaczone specjalnym znaczkiem – przekreślony kłos.

  • Komponując swoją owsiankę możemy bawić się składnikami, według tego co lubimy. Na śniadanie zawsze mam w słoiczkach różne cudne dodatki np. zmielone pestki dyni, orzechy, nasionka Chia, sezam, cynamon, siemię lniane, kardamon, rodzynki, słonecznik, daktyle, migdały, otręby, mielona pestka awokado.
  • Płatki owsiane ekologiczne doskonale smakują jako dodatek do jogurtu lub mleka. Są pełnowartościowym posiłkiem śniadaniowym. Smakują rewelacyjnie zarówno z owocami jak i orzechami, można je gotować z mlekiem tradycyjnym,  roślinnym a nawet na wodzie – u mnie w domu robimy większość na wodzie. Stanowią również doskonały składnik ciast, ciasteczek i pysznych deserów.
  • Płatki możemy przygotować dzień wcześniej, aby na rano były gotowe lub jeśli mamy więcej czasu zalewamy płatki 15-20 minut przed jedzeniem.

❤️

Inspiracje na owocowe owsianki…

🌸Owsianka z morwą i sezonowymi owocami

Potrzebujemy :

  • Platki owsiane (zalane wcześniej gorącą wodą)
  • Mleko owsiane ekologiczne
  • Masło migdałowe (pół łyżeczki) – jak zrobić zerknij TU
  • Garść morwy
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta kardamonu
  • Owoce sezonowe do wyboru lub mieszanka : porzeczka czarna, czerwona, maliny, jeżyny, jagody…

Przygotowanie :

Do miseczki przekładamy płatki owsiane (około 3 łyżki), dodajemy mleko owsiane (do odpowiadającej nam gęstości, dodajemy masło orzechowe, morwę, cynamon i kardamon, dokładnie mieszamy, posypujemy owocami.

🌸Owsianka z jabłkiem, bananem, kiwi

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka płatków owsianych (ekologicznych)
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • 1 dojrzałe kiwi
  • 1 łyżka nasionek chia
  • 1 łyżeczka masła migdałowego lub siemienia lnianego
  • woda

Przygotowanie:

  • Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą ( dzień wcześniej, wieczorem lub 15-20 minut przede zjedzeniem).
  • Do miękkich płatków dodajemy rozgniecionego widelcem banana, starte jabłko, masło lub siemię lniane, nasiona chia, dolewamy wody do odpowiedniej gęstości.
  • Na wierzch układamy pokrojone kiwi, banana, posypujemy nasionkami chia.

🌸Owsianka owocowa w wersji…

  • Platki owsiane
  • Mielone siemię lniane
  • Mielone pestki dyni
  • Banany
  • Borówki
  • Cynamon
  • mleko owsiane

🌸Owsianka z truskawkami

  • Płatki owsiane -ilość według potrzeb
  • truskawki (świeże lub mrożone)
  • 1-2 banany
  • Zdrowy tłuszcz – do wyboru – 1 łyżka siemienia lnianego lub masło migdałowe
  • 1 łyżeczka miodu ( jeśli lubi ktoś bardziej słodkie)
  • cynamon i kardamon
  • mleko migdałowe

🌸Owsianka z granatem

  • Płatki owsiane
  • jabłka
  • banan
  • daktyle
  • owoce granatu
  • Zdrowy tłuszcz masło migdałowe, siemię lniane lub olej kokosowy (1 łyżeczka)
  • woda

Owsianka jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale do tego bardzo  smaczna! Zjedzona na śniadanie doda nam energii i  pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i zdrowie.

➡️Owsianka owocowa w wersji z wiśniami 🍒

  • Platki owsiane
  • Mleko owsiane
  • Wiśnie (bez pestek) 🍒
  • Rodzynki
  • Orzechy włoskie

🌸 Owsianka bananowa z morwą

  • Płatki owsiane
  • banan
  • siemię lniane
  • otręby orkiszowe
  • morwa biała
  • cynamon
  • mleko owsiane

🌸 Owsianka jesienna ze śliwkami

  • Płatki owsiane
  • Mleko roślinne lub woda
  • Masło migdałowe
  • śliwki węgierki
  • opcjonalnie miód prawdziwy

Przygotowanie:

  • Śliwki oczyszczamy z pestek, przekładamy do garnuszka i podprażamy chwilę.
  • Gotujemy mleko (lub wodę), wsypujemy płatki owsiane, chwilę razem gotujemy.
  • Do gotowej owsianki dodajemy masło migdałowe, mieszamy, przelewamy do miseczki, na wierzch układamy ciepłe śliwki, posypujemy cynamonem i gotowe 🙂 Opcjonalnie jeśli lubicie bardziej słodko polewamy delikatnie miodem.

Płatki owsiane — Dlaczego warto je spożywać?

  • Płatki owsiane ze względu na wysoką zawartość błonnika wykazują działanie probiotyczne, czyli odżywiają mikroflorę jelitową.
  • Posiadają wysoką zawartość polifenoli, związków bioaktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych.
  • Owies to bogactwo białka o wysokiej wartości odżywczej, ze względu na zawartość zdrowych aminokwasów egzogennych.
  • Płatki owsiane wiążą kwasy tłuszczowe i cholesterol, ogranicza to ich wchłanianie. Obniża to poziomu cholesterolu we krwi i wzmacnia cały układ sercowo-naczyniowy.
  • Są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, porównaniu z kaszą jaglaną posiadają niski indeks glikemiczny, co zapewnia utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi.
  • Zawiera dużo witamin z grupy B (Tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy) witaminy te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, poprawiają pamięć.
  • 100 g płatków owsianych zawiera połowę zapotrzebowania dziennego na magnez, który odpowiada za skurcze, pamięć, koncentrację, bezsenność.
  • 100 g płatków owsianych zawierają połowę zapotrzebowania dziennego na fosfor- dla mocnych i zdrowych kości.
  • Zawierają żelazo, mangan, selen -które dbają o nasz układ nerwowy i witaminę E – silny przeciwutleniacz, chroni komórki i spowalnia procesy starzenia.
  • Zawierają cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe ( oleinowy, linolowy, a-linolenowy – które organizm człowieka sam nie potrafi wyprodukować.
  • Występujący w nich kwas oleinowy, zapobiega zmianom nowotworowym.
  • Ponadto owies ma działanie antydepresyjne i uspokajające.
  • Wiążą substancje szkodliwe i toksyczne , usuwając je z organizmu
  • Spożycie płatków owsianych obniża łaknienie, więc przy odchudzaniu jak najbardziej polecam!

A więc czy warto jeść OWSIANKĘ? TAK, OCZYWIŚCIE!!!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked