Ser żółty

Żółty ser to bogate źródło wapnia, wysoka zawartość białka, witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1B2, B3 i B12), witamina D, K. Oprócz wapnia znajduje się w nim także: chrom, cynk, fosfor, potas, selen, sód, magnez, miedź, żelazo.

Większość nabiału robię sama, dlaczego..? Bo nie ufam marketowemu! Przekonałam się na sobie i swojej rodzinie, że sklepowy nabiał bardziej szkodzi niż daje cokolwiek wartościowego.

Sery dostępne w polskich sklepach niestety niewiele ma wspólnego z produktami, które wytwarza się tradycyjnymi metodami i nie znajdziemy w nich większości witamin, które wcześniej wymieniłam, ale za to dostarczą nam niepotrzebnych i szkodzących dodatków, które po trochę niszczą nam organizm, a najbardziej organizm dziecka np. przepełnione cukrem jogurciki lub sery żółte naszpikowane konserwantami.

Ser jest bardzo wartościowym produktem, oczywiście tylko ten z dobrym składem z bezpiecznego prawdziwego mleka. Niestety coraz trudniej w sklepie znaleźć taki produkt.

Jeśli kupujesz już ser żółty dla swojego dziecka, powinien on mieć bezpieczny skład : mleko, podpuszczka, sól

Jeśli ma coś więcej typu: woda, olej palmowy, skrobia, stabilizator E 1420, emulgator E 452, regulator kwasowości E 331, kwas sorbowy E 200, karoteny, annatto E 160b, chlorek wapnia E 509, azotan potasu E 252, azotan sodu E 250, natamycyny E 235, lizozymy 1102

NIE JEDZ TEGO! 

Dlatego nabiał robię sama, w tym ser żółty, wtedy wiem, że rzeczywiście dostarczam witaminy do mojego organizmu, a nie truciznę.

Żółty ser jak zrobić ?

  • 0,5 l mleka świeżego prosto od krówki
  • 0,5 kg białego sera – jak zrobić zerknij TU
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła – jak zrobić zerknij TU
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Mleko wlewamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy rozdrobniony ser biały, podgrzewamy na małym ogniu 10 min, cały czas mieszając, oddzieli się serwatka. Po tym czasie, całość przecedzamy przez pieluchę tetrową, ostrożnie – gorący, delikatnie odciskamy ser.
  • Do garnka wkładamy łyżkę masła, odciśnięty ser i sól, podsmażamy, dokładnie energicznie mieszając składniki, dodajemy żółtko i sodę, mieszamy i zasmażamy chwilę razem. Jeśli jest taka potrzeba, dosmaczamy solą lub pieprzem, lub dodajemy zioła np. paprykę, kozieradkę, czarnuszkę, tymianek.
  • Gotowy ser przekładamy do pojemnika (ser jest gorący, odradzam wkładanie sera do opakowania plastikowego), zostawiamy do ostygnięcia. Ser ma bardzo elastyczną konsystencję, możemy go również rozlać na papierze do pieczenia i zawinąć, robiąc kształt rolady.

Kształt sera zależy od pojemnika, gdzie będzie stygł, może być okrągły, podłużny, jaki tylko chcemy. Do sera możemy dodać ulubione przyprawy np. pieprz, papryka, suszony pomidor itd. lub oliwki .

Ser z czosnkiem niedźwiedzim

Ser z suszonym pomidorem

Wartości odżywcze (100 g żółtego sera)

Energia (kcal)316 kcal
Energia (kj)1323 kj
Białko27.9 g
Tłuszcz22.9 g
Cholesterol71 mg
Woda44.9 g
Białko zwierzęce27.9 g
Izoleucyna1249 mg
Leucyna2277 mg
Lizyna2054 mg
Metionina654 mg
Cystyna154 mg
Fenyloalanina1388 mg
Tyrozyna1519 mg
Treonina1034 mg
Tryptofan404 mg
Walina1775 mg
Arginina885 mg
Histydyna749 mg
Alanina805 mg
Kwas asparaginowy1855 mg
Kwas glutaminowy6179 mg
Glicyna515 mg
Prolina2866 mg
Seryna1536 mg
Popiół4.2 g
Sód898 mg
Potas83 mg
Wapń807 mg
Fosfor516 mg
Magnez31 mg
Żelazo0.7 mg
Cynk4.18 mg
Miedź0.07 mg
Mangan0.03 mg
Jod35 μg
Witamina A276 μg
Retinol241 μg
Beta-karoten207 μg
Witamina D0.24 μg
Witamina E0.38 mg
Tiamina0.026 mg
Ryboflawina0.392 mg
Niacyna0.07 mg
Witamina B60.02 mg
Foliany20 μg
Witamina B121.7 μg



1 Comment

Zdrowa alternatywa sera

Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked