Zdrowa i wspaniała

Szarlotka żytnia

Szarlotka to stanowczo ulubione moje ciasto może dlatego, że kocham jabłka ❤️

➡️Przedstawiam szarlotkę, która bardzo często gości w moim domu, na mące żytniej razowej. Dlaczego taka mąka? Po pierwsze dlatego, że zawsze mam ją pod ręką, ze względu na to, że piekę często chleb żytni 🙂 Po drugie jest pyszna! A po trzecie jest to znacznie zdrowsza wersja słodkiego deseru! ➡️Oczywiście bezwarunkowo musi być to mąka z pewnego źródła!! Mąka ekologiczna-z polskiego gospodarstwa ekologicznego!! Która powstaje z niepryskanego zboża !!!!

❤️Szarlotka na mące żytniej

Potrzebujemy:

  • 300 g mąki żytniej razowej typ 2000 (ekologicznej)
  • 40-50 g smalcu
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika (ekologicznej)
  • 4-5 jabłek
  • pół łyżeczki cynamonu i kardamonu

➡️Na wierzch:

  • garść wiórków kokosowych, garść płatków owsianych, 1 łyża miodu

lub

  • garść wiórków kokosowych, garść płatków owsianych, garść orzechów, garść rodzynek.

Przygotowanie:

  • Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnuszka, dodajemy cynamon i kardamon, dusimy z około 5 min, aż jabłka będą się delikatnie rozpadać.
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy smalec, żółtka, miód i przyprawę, mieszamy składniki, ciasto rozcieramy w dłoniach, ma pozostać sypkie, ale przy zgniataniu dłonią powinno się ze sobą sklejać.
  • Gotowe wymieszane ciasto, równomiernie rozsypujemy na formę (forma na tartę) wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając jedną garść w misce – będzie potrzebna na wierzch. Rozsypane ciasto delikatnie dociskamy ręką.
  • Na ciasto wykładamy farsz z jabłek.
  • Na wierzch – do miski z odłożonym sypkim ciastem, dodajemy wiórki kokosowe, płatki owsiane i mód, rozdrabniamy w rękach, łącząc składniki, wysypujemy na jabłka, delikatnie przyciskając.
  • Pieczemy w 180 C przez 40 min.

➡️Jeśli ciasto ma być bardziej wykwintne to robię jeszcze warstwę z białek:

  • Białka ubijam na sztywno i rozkładam równomiernie na jabłkach, następnie rozsypuje na wierzch ciasto sypkie (garść wiórków kokosowych, garść płatków owsianych, garść orzechów, garść rodzynek) do tego polewam ZDROWĄ czekoladą ♥️

😋Jak zrobić zdrową czekoladę?

➡️Czekolada na ciasto ale nie tylko, możemy ją zrobić jako słodycze dla dziecka 🙂

Potrzebujemy:

  • Kakao (ekologiczne)
  • miód prawdziwy

Przygotowanie:

  • Do rondelka bierzemy tyle miodu, ile chcemy mieć czekolady, kakaa wsypujemy tak, aby odpowiadała nam konsystencja, w zależności czy potrzebujemy czekolady do polania czy do zastygnięcia jako słodycz.
  • Mód roztapiamy, wsypujemy kakao, intensywnie mieszamy, robimy czekoladę rzadką i polewamy ciasto (robiąc zygzaki) lub bardzo gęstą czekoladę i przekładamy na papier do pieczenia, jak ostygnie kroimy w kwadraciki.

Ziarna żyta są bogactwem wielu składników odżywczych a przede wszystkim żelaza, fosforu, sodu, potasu, jodu i wapna. Wysoka zawartość fitoestrogenów obniża ryzyko występowania nowotworów, przeciwdziała chorobie wieńcowej i osteoporozie. Są one również przeciwutleniaczami zwalczającymi wolne rodniki oraz mają właściwości grzybobójcze.

https://biobabalscy.pl/produkt/maka-razowa-zytnia-bio-typ-2000-1kg/



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked