Szarlotka żytnia

Szarlotka to stanowczo ulubione moje ciasto może dlatego, że kocham jabłka ❤️

➡️Przedstawiam szarlotkę, która bardzo często gości w moim domu, na mące żytniej razowej. Dlaczego taka mąka? Po pierwsze dlatego, że zawsze mam ją pod ręką, ze względu na to, że piekę często chleb żytni 🙂 Po drugie jest pyszna! A po trzecie jest to znacznie zdrowsza wersja słodkiego deseru! ➡️Oczywiście bezwarunkowo musi być to mąka z pewnego źródła!! Mąka ekologiczna-z polskiego gospodarstwa ekologicznego!! Która powstaje z niepryskanego zboża !!!!

❤️Szarlotka na mące żytniej

Potrzebujemy:

  • 300 g mąki żytniej razowej lub białej (ekologicznej)
  • Okolo 70 g oleju kokosowego ekologicznego
  • 3 żółtka + białka osobno
  • 1 łyżka miodu 🍯
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • Wanilia

➡️Nadzienie : 5 jabłek, garść rodzynek, szczypta cynamonu i kardamonu.

➡️Na wierzch:

  • 2 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżka miodu, 2 łyżki kakao ekologicznego, garść rodzynek garść orzechów włoskich (lekko rozdrobnionych), odrobinę wody.

Przygotowanie:

  • Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki lub ścieramy na grubych oczkach, wkładamy do garnuszka, dodajemy rodzynki, cynamon i kardamon, dusimy z około 5 min, aż jabłka będą się delikatnie rozpadać.
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej kokosowy, żółtka, miód i przyprawy, mieszamy składniki, ciasto rozcieramy w dłoniach, ma pozostać sypkie, ale przy zgniataniu dłonią powinno się ze sobą sklejać.
  • Gotowe wymieszane ciasto, rozsypujemy równomiernie na firmę (forma wyłożona papierem do pieczenia, najlepiej sprawdza się tu forma na tarte), pozostawiając jedną garść w misce – będzie potrzebna na wierzch. Delikatnie dociskamy, wstawiamy formę na 20 minut do lodówki.
  • Formę z ciastem wykładamy z lodówki, podpiekamy spód, na rumiano (około 15 minut).
  • Do odłożonej garści ciasta dodajemy wiórki kokosowe, kakao, rodzynki, orzechy, dodajemy odrobinę wody aby się delikatnie kleiło ciasto.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
  • Na podpieczony spód, wykładamy uprażone jabłka, ubite białka, posypujemy przygotowaną warstwą z kakaem.
  • Pieczemy w 180 C przez 40 min.

➡️Ciasto możemy też polać ZDROWĄ czekoladą ♥️

😋Jak zrobić zdrową czekoladę?

➡️Czekolada na ciasto ale nie tylko, możemy ją zrobić jako słodycze dla dziecka 🙂

Potrzebujemy:

  • Kakao (ekologiczne)
  • miód prawdziwy

Przygotowanie:

  • Do rondelka bierzemy tyle miodu, ile chcemy mieć czekolady, kakaa wsypujemy tak, aby odpowiadała nam konsystencja, w zależności czy potrzebujemy czekolady do polania czy do zastygnięcia jako słodycz.
  • Mód roztapiamy, wsypujemy kakao, intensywnie mieszamy, robimy czekoladę rzadką i polewamy ciasto (robiąc zygzaki) lub bardzo gęstą czekoladę i przekładamy na papier do pieczenia, jak ostygnie kroimy w kwadraciki.

Ziarna żyta są bogactwem wielu składników odżywczych a przede wszystkim żelaza, fosforu, sodu, potasu, jodu i wapna. Wysoka zawartość fitoestrogenów obniża ryzyko występowania nowotworów, przeciwdziała chorobie wieńcowej i osteoporozie. Są one również przeciwutleniaczami zwalczającymi wolne rodniki oraz mają właściwości grzybobójcze.

https://biobabalscy.pl/produkt/maka-razowa-zytnia-bio-typ-2000-1kg/



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked