Placki kokosowe

Delikatne placuszki na mące kokosowej, idealne na śniadanie, kolację lub jako przekąska do pracy. Placki wychodzą bardzo puszyste i delikatne, koniecznie trzymaj się proporcji 🙂

Placki kokosowe

Potrzebujemy: (z tej porcji wychodzi mi 7 placuszków)

  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 50 ml wody gazowanej
  • 2 jaka
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

  • W misce roztrzepujemy jajka, wlewamy wodę, dodajemy mąkę kokosową, cynamon, kardamon (opcjonalnie miód), mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, nakładamy łyżką małe porcje ciasta, smażymy na rumiano.
  • U mnie najczęściej podaję placki w towarzystwie świeżych owoców lub z domową konfiturą ( bez cukru!) lub dla łasuchów polane domową czekoladą.

Jak zrobić zdrową czekoladę?

Czekolada na ciasto ale nie tylko, możemy ją zrobić jako słodycze dla dziecka 

Potrzebujemy:

  • Kakao (ekologiczne)
  • miód prawdziwy

Przygotowanie:

  • Do rondelka bierzemy tyle miodu, ile chcemy mieć czekolady, kakaa wsypujemy tak, aby odpowiadała nam konsystencja, w zależności czy potrzebujemy czekolady do polania czy do zastygnięcia jako słodycz.
  • Mód roztapiamy, wsypujemy kakao, intensywnie mieszamy, robimy czekoladę rzadką i polewamy ciasto (robiąc zygzaki) lub bardzo gęstą czekoladę i przekładamy na papier do pieczenia, jak ostygnie kroimy w kwadraciki.

❤️




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked