Zdrowa i wspaniała

Surówka z kiszonej kapusty

Pyszna i zdrowa surówka z kapusty, jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu, lub kolacji

PROSTE SKŁADNIKI – PROSTE PRZYGOTOWANIE – CUDOWNE WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE…

Potrzebujemy:

  • Kiszona kapusta (około 400 g)
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • Kukurydza ze słoika (ilość według gustu)
  • Natka pietruszki.
  • Mała czerwona cebulka
  • Olej lniany lub oliwa z oliwek. 
  • sól i pieprz. 

Przygotowanie:

  • Kapustę, cebulkę, natkę, paprykę drobno szatkujemy, ścieramy na tarce jabłko i marchewkę, wsypujemy kukurydzę, skraplamy olejem, dosmaczamy solą i pieprzem.

Kapusta kiszona to produkt po prostu doskonały a do tego smaczny i pełnowartościowy.

Krótko o jej wspaniałości…

  • Źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3), C, A, E, K, i soli mineralnych, fosforu, wapnia, potasu i magnezu.
  • Źródło Błonnika (polepsza trawienie i obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca).
  • Kiszona kapusta ma tyle samo witaminy C, co świeże warzywa czy owoce – wzmacnia nam organizm, chroni przed infekcjami.
  • Bakterie kwasu mlekowego wypierają szkodliwe bakterie i chronią przed rakiem żołądka i jelit.
  • Drugorzędne substancje roślinne działają bakteriobójczo, hamują rozwój raka i zmniejszają ryzyko chorób serca i naczyń wieńcowych.
  • Zwiększają wchłanianie żelaza witaminy K i witamin z grupy B – chronią nas przed anemią.
  • Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową i usuwają toksyny z organizmu.
  • Występująca witamina K pomaga w gojeniu ran.
  • Potas równoważy gospodarkę wodną i polepsza sprężystość tkanek.
  • Cynk mobilizuje siły obronne organizmu.
  • Bakterie kwasu mlekowego rozkładają szkodliwe substancje i regulują pracę przewodu pokarmowego i wypróżnianie.
  • Dzięki wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych sok z kapusty kiszonej jest super lekarstwem na kaca.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked