Sałatka z kaszą pęczak i szpinakiem

Prosta, szybka i pożywna sałatka z kaszą pęczak i szpinakiem, idealna na kolację lub obiad.

Szybka – prosta i zdrowa

Potrzebujemy:

  • 2-3 garście świeżego szpinaku
  • 1 szklanka pęczaku ugotowanego
  • 1 duży pomidor 
  • 1 tuńczyk w oleju
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Pęczak gotujemy: 1 szklanka kaszy na dwie szklanki wody
    W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
  • Do dużej miski szklanej wkładamy liście świeżego szpinaku, wsypujemy ostudzony pęczak, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i odsączonego tuńczyka, przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked