Kocham szarlotki pod każdą postacią, ale orkiszowa bije na głowę wszystkie inne.
Szarlotka orkiszowa
Potrzebujemy:
- 300 g mąki orkiszowej (ekologicznej)
- Okolo 70 g smalcu
- 3 żółtka
- 1-2 łyżki miodu
- 4-5 jabłek
- pół łyżeczki cynamonu i kardamonu
- Rodzynki
- Odrobinę wanilii
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnuszka, dodajemy cynamon i kardamon, dusimy z około 5 min, aż jabłka będą się delikatnie rozpadać, dodajemy garść rodzynek.
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy smalec, żółtka, miód i przyprawy, wanilię, mieszamy składniki, ciasto rozcieramy w dłoniach, ma pozostać sypkie, ale przy zgniataniu dłonią powinno się ze sobą sklejać.
- Gotowe wymieszane ciasto, wstawiamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie równomiernie rozsypujemy na formę (forma na tartę) wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając jedną garść w misce – będzie potrzebna na wierzch. Rozsypane ciasto delikatnie dociskamy ręką.
- Ciasto wwyjmujemy z lodówki, wkładamy do piekarnika i delikatnie zrumieniamy (na około 15-20 minut.) Następnie na ciasto wykładamy farsz z jabłek.
- Białka ze szczyptą soli ubijamy, masę białkową rozsmarowujemy na jabłkach, posypujemy cynamonem, a następnie rozkruszonym, pozostałym ciastem.
- Pieczemy w 180 C przez okoko 35-40 min.
Delikatnie podpiekamy spód

Wypróbuj koniecznie inne cuda szarlotkowe 🙂