Szarlotka orkiszowa

Kocham szarlotki pod każdą postacią, ale orkiszowa bije na głowę wszystkie inne. ❤️

Szarlotka orkiszowa

Potrzebujemy:

  • 300 g mąki orkiszowej (ekologicznej)
  • Okolo 70 g smalcu
  • 3 żółtka
  • 70 g śmietany wiejskiej
  • 2 łyżki cukru koksowego lub miodu
  • Przecier z jabłek domowy lub świeże jabłka 5 sztuk.
  • pół łyżeczki cynamonu i kardamonu
  • Rodzynki
  • Odrobinę wanilii

Przygotowanie:

  • Jeśli nie mamy jabłek ze słoika, robimy farsz ze świeżych jabłek.
  • Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnuszka, dodajemy cynamon i kardamon, dusimy z około 5 min, aż jabłka będą się delikatnie rozpadać, dodajemy garść rodzynek.
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy smalec, żółtka, śmietanę, miód i przyprawy, wanilię, mieszamy. Składniki ciasta rozcieramy w dłoniach, może pozostać sypkie, ale przy zgniataniu dłonią powinno się ze sobą sklejać.
  • Gotowym ciastem wyklejamy formę, wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając jedną garść w misce – będzie potrzebna na wierzch.
  • Wstawiamy na 20 minut do lodówki.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, wkładamy do piekarnika i delikatnie zrumieniamy (na około 15-20 minut.) Następnie na ciasto wykładamy jabłka.
  • Białka ze szczyptą soli ubijamy.
  • Masę białkową rozsmarowujemy na jabłkach, (możemy posypać rodzynkami jeśli nie dodawaliśmy wcześniej do jabłek) a następnie posypujemy pokruszonym, pozostałym ciastem.
  • Pieczemy w 180 C przez około 40 min.

Wypróbuj koniecznie inne cuda szarlotkowe 🙂




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked