Szarlotka orkiszowa

Kocham szarlotki pod każdą postacią, ale orkiszowa bije na głowę wszystkie inne. ❤️

Szarlotka orkiszowa

Potrzebujemy:

  • 300 g mąki orkiszowej (ekologicznej)
  • Okolo 70 g smalcu
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki miodu
  • 4-5 jabłek
  • pół łyżeczki cynamonu i kardamonu
  • Rodzynki
  • Odrobinę wanilii

Przygotowanie:

  • Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnuszka, dodajemy cynamon i kardamon, dusimy z około 5 min, aż jabłka będą się delikatnie rozpadać, dodajemy garść rodzynek.
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy smalec, żółtka, miód i przyprawy, wanilię, mieszamy składniki, ciasto rozcieramy w dłoniach, ma pozostać sypkie, ale przy zgniataniu dłonią powinno się ze sobą sklejać.
  • Gotowe wymieszane ciasto, wstawiamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie równomiernie rozsypujemy na formę (forma na tartę) wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając jedną garść w misce – będzie potrzebna na wierzch. Rozsypane ciasto delikatnie dociskamy ręką.
  • Ciasto wwyjmujemy z lodówki, wkładamy do piekarnika i delikatnie zrumieniamy (na około 15-20 minut.) Następnie na ciasto wykładamy farsz z jabłek.
  • Białka ze szczyptą soli ubijamy, masę białkową rozsmarowujemy na jabłkach, posypujemy cynamonem, a następnie rozkruszonym, pozostałym ciastem.
  • Pieczemy w 180 C przez okoko 35-40 min.

Wypróbuj koniecznie inne cuda szarlotkowe 🙂




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked