Kruche ciastka cytrynowe – bezglutenowe

Pyszne kruche ciastka, lekkie na mące kukurydzianej i ziemniaczanej 🙂

Kruche ciastka cytrynowe – bezglutenowe

Potrzebujemy :

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła klarowanego
  • 1-2 łyżki miodu lub ksylitolu
  • 2 jajka 🥚
  • Szczypta kardamonu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 🍋
  • Skórka ze startej cytryny 🍋 ilość według uznania, ja daję około pół łyżeczki.
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia ekologicznego (bezglutenowego)


Przygotowanie :

  • Składniki łączymy ze sobą, tworząc elastyczną masę. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy troszkę wody, jeśli ciasto się kruszy.
  • Z masy robimy kulki, które następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, płaszczymy, świetnie wychodzą ciastka wyciskane stemplami do ciastek, tworzy się wtedy arcydzieła 🙂
  • Pieczemy około 25 min w temp. 180 C.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked