Zdrowa i wspaniała

Chleb warzywny

Zdrowy chlebek bezglutenowy na bazie warzyw takich jak dynia, marchewka czy burak z wykorzystaniem również pulpy warzywnej powstałej po wyciśniętych sokach. Delikatny w smaku, bezglutenowy, bez nabiału i bez cukru…a smakuje naprawdę bardzo dobrze, idealnie pasuje do różnych warzywnych past i serków.

Chleb z cukinii, ziemniaka i marchewki

Potrzebujemy:

  • 1 cukinia – jeśli macie cukinię z ogórka to nie trzeba jej obierać.
  • 1 ziemniak większy lub dwa małe (może być też batat lub kawałek dyni)
  • 1 marchewka (tu możemy wykorzystać pulpę z marchewki)
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • pół szklanki pestek dyni
  • 2 łyżki babki płesznik
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 4 jajka wiejskie
  • 30 ml oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej

Przygotowanie:

  • Warzywa myjemy, ścieramy na średnich oczkach.
  • Do miski wbijamy i roztrzepujemy jajka, dodajemy olej kokosowy, starte warzywa, mieszamy, dodajemy resztę składników tj. mąkę kokosową, słonecznik, dynię, babkę płesznik, siemię lniane, proszek do pieczenia, paprykę, kminek, sól, mieszam, jeśli jest za gęste, dolewam odrobinę wody.
  • Ciasto przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy przez około 50 minut w temp. 180 C.

Chleb z dynią

Potrzebujemy:

  • Kawałek dyni około 250 g – kroimy w kostkę wkładamy do piekarnika, pieczemy do zrumienienia, studzimy, miksujemy na puree.
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • pół szklanki pestek dyni
  • 2 łyżki babki płesznik
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 4 jajka wiejskie
  • 30 ml oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej

Przygotowanie:

  • Przygotowujemy puree z dyni.
  • Do miski wbijamy i roztrzepujemy jajka, dodajemy olej kokosowy, puree z dyni, mieszamy, dodajemy resztę składników tj. mąkę kokosową, słonecznik, dynię, babkę płesznik, siemię lniane, proszek do pieczenia, paprykę, kminek, sól, mieszamy, jeśli jest za gęste, dolewam odrobinę wody.
  • Ciasto przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy przez około 50 minut w temp. 180 C.

Polecam wypróbować pyszne kolorowe pasty warzywne…

Oraz wiele innych pysznych past…

https://zdrowaiwspaniala.pl/category/cos-do-chlebka/




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked