Zdrowa i wspaniała

Muffinki z na soku z pomarańczy, marchewki i jabłka

Muffinki, babeczki, słodka przekąska bez cukru, bez mleka, pyszne i szybkie w przygotowaniu.

Potrzebujemy:

  • 250 ml świeżego soku z marchewki, pomarańczy i jabłka 
  • 280 g mąki orkiszowej 
  • 2 jajka
  • 40 g masła klarowanego
  • 1 łyżeczka sody
  • rodzynki 
  • 2 jabłka
  • Dowolny dżem lub wiśnie

Przygotowanie:

  • Jajka ubijamy, mieszamy z sokiem, dodajemy roztopione masło, mąkę orkiszową, sodę, mieszamy składniki, dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, rodzynki. Masę rozlewamy do połowy w foremkach kładziemy odrobinę dżemu lub wiśnię, zakrywamy drugą połową masy. Pieczemy przez 25 minut w temp. 185 C.
  • Na wierzch babeczki często wrzucam dwie lub trzy porzeczki lub borówki. Robię ich zapas do zamrażarki w lecie i cieszę się ich smakiem przez całą zimę.

Jeśli babeczki przywierają do papierka, warto zrobić papilotki z papieru do pieczenia, wtedy babeczka na pewno się nie przyklei.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked