Sałatka z pieczonych warzyw — ziemniaki, buraki, papryka, cukinia.

Kolorowa sałatka z pieczonych warzyw, idealna na kolację lub obiad, jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa..Pyszna i zdrowa!



Potrzebujemy:

  • Około 10 ziemniaków
  • 5 buraczków 
  • 2 papryki 
  • 1-2 cukinię
  • 1 cebula czerwona
  • Oliwę z oliwek
  • natkę pietruszki 
  • słonecznik lub sezam
  • 1-2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • papryka słodka 
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w grube plastry, obsypujemy majerankiem, papryką, solą i pieprzem, przekładamy do brytfanki.
  • Buraki myjemy, wkładamy do brytfanki.
  • Paprykę myjemy, kroimy na pół i wkładamy do brytfanki.
  • Cukinię myjemy, kroimy w plastry, obsypujemy majerankiem, papryką, solą i pieprzem, plastry cukinii układamy na papierze do pieczenia, w dużej blaszce piekarnika.
  • Wszystkie razem warzywa wkładamy do piekarnika (200 C). Pieczemy do zrumienienia i miękkości warzyw.
  • Pierwsze wyciągamy papryki (pieką się szybko), następnie, wyciągamy cukinię (gdy się zarumieniła), na końcu, gdy są już miękkie ziemniaki i buraki.
  • Gdy warzywa ostygną, kroimy buraki, paprykę, cebulę w paski, dodajemy do ziemniaków i cukinii, delikatnie mieszamy składniki.
  • Oliwę rozcieramy z czosnkiem, solą i pieprzem, skrapiamy sałatkę przed podaniem, posypując obficie uprażonym słonecznikiem lub sezamem i drobno posiekana natką pietruszki.
  • Warzywa piekę bez tłuszczu, tłuszcz dodaję tylko w postaci zimnej.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked