Pyszna propozycja na śniadanie lub kolację. Pieczone jabłka z płatkami owsianymi możemy podawać również z dodatkiem innych owoców jak śliwki, gruszki, porzeczki czy maliny, z dodatkiem jogurtu stanowi pyszny wartościowy posiłek.
Pieczone jabłka z kruszonką owsianą
Potrzebujemy:
- Jabłka – ilość taka jaką potrzebujemy na wyłożenie brytfanki
- Płatki owsiane
- Słonecznik
- Masło orzechowe (u mnie migdałowe – Jak zrobić zerknij Tu)
- Cynamon
- Ewentualnie trochę wanilii
- Jogurt naturalny
Przygotowanie:
- Do brytfanki kroimy w jabłka, posypujemy cynamonem, wkładamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia.
- Do miski wsypujemy płatki owsiane – około dwóch garści, ilość w zależności od ilości owoców, dodajemy garść słonecznika, jedną lub dwie łyżki masła migdałowego, wanilię i wyrabiamy kruszonkę.
- Gotowe zrumienione jabłka posypujemy kruszonką i zapiekamy około 15- 20 minut. Podajemy polane jogurtem naturalnym.
- Możemy oczywiście do jabłek dodać inne jeszcze owoce, gwarantuje, że zawsze jest pysznie!