Ciasto migdałowe z makiem

Szybkie aromatyczne ciasto z wykorzystaniem migdałów, które zostają po zrobieniu z nich mleka. Warto wykorzystać pozostałe wiórki, bo zawierają cenne witaminy E, A, i z grupy B. Poza tym pamiętajmy, że migdały zawierają substancje o właściwościach antyoksydacyjnych – zwalczających wolne rodniki.

Ciasto migdałowe

Przygotowanie:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu lub miodu
  • 2 łyżki maku
  • 200 g migdałów zmielonych
  • Sok z jednej pomarańczy
  • 150 g mąki orkiszowej ekologicznej
  • 1 łyżeczka sody
  • Na wierzch: dżem z czarnej porzeczki, wiórki kokosowe.

Przygotowanie:

  • Jajka ubijamy z ksylitolem lub miodem, dodajemy migdały, mak, sok z pomarańczy, mieszamy, dodajemy mąkę orkiszową i sodę. Pieczemy około 35 min w temp. 180 C. Po upieczeniu smaruje wierzch dżemem z czarnej porzeczki, posypuje wiórkami kokosowymi niesiarkowanymi.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked