Zupa dyni i pomarańczy

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Przygotowanie:

  • Kawałek dyni (pół małej dyni)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 pomarańcze
  • Olej kokosowy
  • Kawałeczek imbiru
  • Pół łyżki carry
  • Sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • W garnku podsmażam na tłuszczu cebulę. Na tartce ścieram warzywa (dynie, marchew, pietruszkę- ja wrzucam do robota i rozdrabniam), dodaję do podsmażonej cebulki, chwilę razem smażę.
  • Ziemniaki kroję w kostkę, dorzucam do warzyw, zalewam ok. 0,5 litra wody, dodaję starty imbir, carry, sól, gotuję do miękkości warzyw.
  • Gdy warzywa są miękkie, rozdrabniam bardzo dokładnie blenderem, wlewam mleko kokosowe, i sok z dwóch pomarańczy dosmaczam według gustu.
  •  Podaję posypane prażonym słonecznikiem, dynią lub czarnym sezamem. Pyszna!



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked