Kolorowe warzywa na ostro z makaronem konjac

Pełen kocioł warzyw w ostrej odsłonie, podany z makaronem konjac. Makaron konjak to bezglutenowy makaron na bazie bulwy warzywnej, coś podobnego do ziemniaka i buraka. Makaron z tej rośliny to w 97% wody a pozostała część to mąka z tej rośliny. Jest beztłuszczowy, ma mało białka i węglowodanów, ale za to ma sporo błonnika roślinnego — glukomannan, który wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Reguluje perystaltykę jelit, przez co zapobiega zaparciom, zapewnia uczucie sytości, poprawia insulinowrażliwość i tolerancje na glukozę. Ponadto odnotowano, że reguluje stężenie cholesterolu całkowitego i poprawia stosunek dobrego cholesterolu (HDL) do złego (LDL). Jest po prostu świetną alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, ketogenicznej, redukcyjnej, cukrzycowej czy niskowęglowodanowej.

Kolorowe warzywa na ostro z makaronem konjac.

Potrzebujemy:

  • Makaron konjac
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 4 pieczarki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • garść jarmużu
  • szczypiorek
  • sos sojowy (kilka łyżek)
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • oliwa z oliwek
  • sól kłodawska
  • chili – ilość według gustu.

Przygotowanie:

  • Warzywa myjemy, kroimy na cienkie na piórka.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy delikatnie, a następnie dodajemy paprykę, pieczarki, podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojony drobno jarmuż, sos sojowy, cukier kokosowy, chili, mieszamy i dusimy kilka minut.
  • Kiedy warzywa są lekko miękkie (jędrne), dodajmy przepłukany i odcedzony makaron konjac. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę razem dusimy, aby odparował trochę sok, dosmaczamy.
  • Podajemy posypane świeżym szczypiorkiem i czarnym sezamem.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked