Zdrowa i wspaniała

Owsianka – orzechowa

  • Płatki owsiane to zgniecione ziarno owsa, które zawiera wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne. Co bardzo ważne owies, należy do zbóż, które NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU, jednakże mogą być zanieczyszczone przez gluten jeśli mają kontakt z innymi zbożami zawierającymi gluten. Dlatego osoby, które nie tolerują glutenu, powinny spożywać płatki owsiane oznaczone specjalnym znaczkiem – przekreślony kłos.
  • Płatki owsiane ekologiczne doskonale smakują jako dodatek do jogurtu, mleka, owoców lub musli. Są pełnowartościowym posiłkiem śniadaniowym. Smakują rewelacyjnie zarówno z owocami jak i orzechami, można je gotować  z mlekiem tradycyjnym,  roślinnym a nawet na wodzie – u mnie w domu robimy większość na wodzie. Stanowią również doskonały składnik ciast, ciasteczek i pysznych deserów.
  • Płatki owsiane zalewam zawsze  wieczorem, aby na rano były gotowe.
  • Zalewam taką ilość, jaka będzie mi potrzebna, u mnie śniadanie zawsze jest na 4 pełne miski.
  • Na śniadanie zawsze mam w słoiczkach różne cudne dodatki np. zmielone pestki dyni, orzechy, nasionka Chia, sezam, cynamon, siemię lniane, kardamon, rodzynki, słonecznik, daktyle, migdały.

OWSIANKA ORZECHOWA 

  •  1 szklanka płatków owsianych
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • 1 łyżka nasionek Chia
  • garść orzechów (włoskie, laskowe)
  • 2 orzechy brazylijskie
  •  miód według gustu
  • cynamon

Przygotowanie:

  • 1 szklankę płatków owsianych zalewam wieczorem wrzącą wodą. Robię to wieczorem, żeby mieć więcej czasu rano, ale spokojnie można też zalać je rano, 15 min przed posiłkiem.
  • Rano płatki owsiane podgrzewam, dolewam przegotowanej wody do konsystencji która mi pasuje, może być też mleko.
  • Do miseczki ścieram 2 jabłka, ugniatam 1 banana, wrzucam jedną łyżkę nasionek Chia, ścieram na tartce orzechy, dodaję łyżeczkę miodu i cynamon.

Płatki owsiane — Dlaczego warto je spożywać?

  • Owsianka jest słynna z dużej ilości błonnika, który wpływa nam na obniżenie cholesterolu,obniża też ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych jelita grubego, stabilizuje też poziom cukru we krwi.
  • Owies to bogactwo  białka i zdrowych aminokwasów.
  • W porównaniu z kaszą jaglaną posiada niski indeks glikemiczny.
  • Zawiera dużo witamin z grupy B (Tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy) witaminy te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, poprawiają pamięć.
  • 100 g płatków owsianych zawierają połowę zapotrzebowania dziennego na magnez, który odpowiada za skurcze, pamięć, koncentrację, bezsenność.
  • 100 g płatków owsianych zawierają połowę zapotrzebowania dziennego na fosfor- dla mocnych i zdrowych kości.
  • Zawierają żelazo, mangan, selen -które dbają o nasz układ nerwowy i witaminę E – przeciwutleniacz ,chroni komórki i spowalnia procesy starzenia.
  • Zawierają cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe– które organizm człowieka sam nie potrafi wyprodukować.
  • Występujący w nich kwas oleinowy zapobiega zmianom nowotworowym.
  • Ponadto owies ma działanie antydepresyjne, uspokaja.
  •  Jedząc płatki owsiane obniżamy ryzyko zachorowania na cukrzyce typu II

Owsianka jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale do tego bardzo  smaczna! Zjedzona na śniadanie doda nam energii i  pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i zdrowie.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked