- Płatki owsiane to zgniecione ziarno owsa, które zawiera wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne. Co bardzo ważne owies, należy do zbóż, które NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU, jednakże mogą być zanieczyszczone przez gluten jeśli mają kontakt z innymi zbożami zawierającymi gluten. Dlatego osoby, które nie tolerują glutenu, powinny spożywać płatki owsiane oznaczone specjalnym znaczkiem – przekreślony kłos.
- Płatki owsiane ekologiczne doskonale smakują jako dodatek do jogurtu, mleka, owoców lub musli. Są pełnowartościowym posiłkiem śniadaniowym. Smakują rewelacyjnie zarówno z owocami jak i orzechami, można je gotować z mlekiem tradycyjnym, roślinnym a nawet na wodzie – u mnie w domu robimy większość na wodzie. Stanowią również doskonały składnik ciast, ciasteczek i pysznych deserów.
- Płatki owsiane zalewam zawsze wieczorem, aby na rano były gotowe.
- Zalewam taką ilość, jaka będzie mi potrzebna, u mnie śniadanie zawsze jest na 4 pełne miski.
- Na śniadanie zawsze mam w słoiczkach różne cudne dodatki np. zmielone pestki dyni, orzechy, nasionka Chia, sezam, cynamon, siemię lniane, kardamon, rodzynki, słonecznik, daktyle, migdały.
OWSIANKA ORZECHOWA
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 jabłka
- 1 banan
- 1 łyżka nasionek Chia
- garść orzechów (włoskie, laskowe)
- 2 orzechy brazylijskie
- miód według gustu
- cynamon
Przygotowanie:
- 1 szklankę płatków owsianych zalewam wieczorem wrzącą wodą. Robię to wieczorem, żeby mieć więcej czasu rano, ale spokojnie można też zalać je rano, 15 min przed posiłkiem.
- Rano płatki owsiane podgrzewam, dolewam przegotowanej wody do konsystencji która mi pasuje, może być też mleko.
- Do miseczki ścieram 2 jabłka, ugniatam 1 banana, wrzucam jedną łyżkę nasionek Chia, ścieram na tartce orzechy, dodaję łyżeczkę miodu i cynamon.
Płatki owsiane — Dlaczego warto je spożywać?
- Owsianka jest słynna z dużej ilości błonnika, który wpływa nam na obniżenie cholesterolu,obniża też ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych jelita grubego, stabilizuje też poziom cukru we krwi.
- Owies to bogactwo białka i zdrowych aminokwasów.
- W porównaniu z kaszą jaglaną posiada niski indeks glikemiczny.
- Zawiera dużo witamin z grupy B (Tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy) witaminy te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, poprawiają pamięć.
- 100 g płatków owsianych zawierają połowę zapotrzebowania dziennego na magnez, który odpowiada za skurcze, pamięć, koncentrację, bezsenność.
- 100 g płatków owsianych zawierają połowę zapotrzebowania dziennego na fosfor- dla mocnych i zdrowych kości.
- Zawierają żelazo, mangan, selen -które dbają o nasz układ nerwowy i witaminę E – przeciwutleniacz ,chroni komórki i spowalnia procesy starzenia.
- Zawierają cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe– które organizm człowieka sam nie potrafi wyprodukować.
- Występujący w nich kwas oleinowy zapobiega zmianom nowotworowym.
- Ponadto owies ma działanie antydepresyjne, uspokaja.
- Jedząc płatki owsiane obniżamy ryzyko zachorowania na cukrzyce typu II
Owsianka jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale do tego bardzo smaczna! Zjedzona na śniadanie doda nam energii i pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i zdrowie.