Owsianka – orzechowa

  • Płatki owsiane to zgniecione ziarno owsa, które zawiera wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne. Co bardzo ważne owies, należy do zbóż, które NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU, jednakże mogą być zanieczyszczone przez gluten jeśli mają kontakt z innymi zbożami zawierającymi gluten. Dlatego osoby, które nie tolerują glutenu, powinny spożywać płatki owsiane oznaczone specjalnym znaczkiem – przekreślony kłos.
  • Płatki owsiane ekologiczne doskonale smakują jako dodatek do jogurtu, mleka, owoców lub musli. Są pełnowartościowym posiłkiem śniadaniowym. Smakują rewelacyjnie zarówno z owocami jak i orzechami, można je gotować  z mlekiem tradycyjnym,  roślinnym a nawet na wodzie – u mnie w domu robimy większość na wodzie. Stanowią również doskonały składnik ciast, ciasteczek i pysznych deserów.
  • Płatki owsiane zalewam zawsze  wieczorem, aby na rano były gotowe.
  • Zalewam taką ilość, jaka będzie mi potrzebna, u mnie śniadanie zawsze jest na 4 pełne miski.
  • Na śniadanie zawsze mam w słoiczkach różne cudne dodatki np. zmielone pestki dyni, orzechy, nasionka Chia, sezam, cynamon, siemię lniane, kardamon, rodzynki, słonecznik, daktyle, migdały.

Owsianka orzechowa

  •  1 szklanka płatków owsianych
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • 1 łyżka nasionek Chia
  • garść orzechów (włoskie, laskowe)
  • 2 orzechy brazylijskie
  • cynamon
  • miód – opcjonalnie

Przygotowanie:

  • 1 szklankę płatków owsianych zalewamy wieczorem wrzącą wodą.
  • Rano płatki owsiane podgrzewamy, dolewamy przegotowanej wody do konsystencji która nam pasuje, może być też mleko roślinne.
  • Do owsianki dodajemy starte jabłka, rozgniecionego banana, nasiona chia, rozdrobnione orzechy, mieszamy, przekładamy do miseczki, posypujemy cynamonem, opcjonalnie możemy polać delikatnie miodem.

Płatki owsiane — Dlaczego warto je spożywać?

  • Płatki owsiane ze względu na wysoką zawartość błonnika wykazują działanie probiotyczne, czyli odżywiają mikroflorę jelitową.
  • Posiadają wysoką zawartość polifenoli, związków bioaktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych.
  • Owies to bogactwo białka o wysokiej wartości odżywczej, ze względu na zawartość zdrowych aminokwasów egzogennych.
  • Płatki owsiane wiążą kwasy tłuszczowe i cholesterol, ogranicza to ich wchłanianie. Obniża to poziomu cholesterolu we krwi i wzmacnia cały układ sercowo-naczyniowy.
  • Są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, porównaniu z kaszą jaglaną posiadają niski indeks glikemiczny, co zapewnia utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi.
  • Zawiera dużo witamin z grupy B (Tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy) witaminy te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, poprawiają pamięć.
  • 100 g płatków owsianych zawiera połowę zapotrzebowania dziennego na magnez, który odpowiada za skurcze, pamięć, koncentrację, bezsenność.
  • 100 g płatków owsianych zawierają połowę zapotrzebowania dziennego na fosfor- dla mocnych i zdrowych kości.
  • Zawierają żelazo, mangan, selen -które dbają o nasz układ nerwowy i witaminę E – silny przeciwutleniacz, chroni komórki i spowalnia procesy starzenia.
  • Zawierają cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe ( oleinowy, linolowy, a-linolenowy – które organizm człowieka sam nie potrafi wyprodukować.
  • Występujący w nich kwas oleinowy, zapobiega zmianom nowotworowym.
  • Ponadto owies ma działanie antydepresyjne i uspokajające.
  • Wiążą substancje szkodliwe i toksyczne , usuwając je z organizmu
  • Spożycie płatków owsianych obniża łaknienie, więc przy odchudzaniu jak najbardziej polecam!

A więc czy owsianka jest zdrowa? Tak, oczywiście!!!

Owsianka jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale do tego bardzo  smaczna! Zjedzona na śniadanie doda nam energii i  pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i zdrowie.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked