Ryż brązowy z bobem, groszkiem, cukinią i papryką.

Z serii obiady bezmięsne… Zdrowy i pyszny obiadek, szybki w przygotowaniu, fajny do zabrania na podróż lub do pracy :).

Ryż brązowy z bobem, groszkiem, cukinią i papryką.

Potrzebujemy:

  • Ryż brązowy 1 szklanka
  • 1-2 cebule
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • groszek zielony około 2 garści (świeży lub wcześniej odmrożony)
  • bób około 2 garści (świeży lub wcześniej odmrożony)
  • lubczyk, majeranek, sól i pieprz
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Oliwa z oliwek lub ocet balsamiczny z granatem – opcjonalnie

Przygotowanie:

  • Ryż brązowy gotujemy (gotujemy w proporcji 1:2 przez 35 minut)
  • Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, cukinię, paprykę, dodajemy lubczyk, sól i pieprz, mieszamy i dusimy kilka minut razem. Gdy warzywa są już podduszone, dodajemy groszek i bób, majeranek, mieszamy podduszamy chwilę razem, następnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż, mieszamy składniki, ewentualnie dosmaczamy i gotowe.
  • Już na talerzu skrapiam danie oliwą z oliwek i octem balsamicznym z granatem.. 😋

Zapraszam również na obiad z ryżem brązowym w wersji z krewetkami…




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked