Koktajl z zsiadłego mleka, truskawek i banana

Pyszny i orzeźwiający koktajl na bazie zsiadłego mleka z soczystymi truskawkami 🍓 i słodkim bananem🍌 — probiotyk – witamina C i duża dawka potasu…

➡️Zsiadłe mleko tylko takie, które powstało z mleka prawdziwego niepasteryzowanego !!! Jak je zrobić ? To bardzo proste…Zerknij TU

Potrzebujemy: ilość produktów według uznania 🙂

  • Zsiadłe mleko
  • truskawki 🍓
  • banany🍌

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i dokładnie miksujemy.
  • Na zdrówko!

Krótko i ich wspaniałości..

➡️Zsiadłe mleko 

  • Jest źródłem bakterii kwasu mlekowego oraz witamin — witamina A, witamin z grupy B (witamina B1B2B3B9 i B12), witamina D i K2. Dzięki nim wspiera mikroflorę bakteryjną jelit i zapobiega problemom typu zaparcia, wzdęcia czy biegunki. Ponadto wykazuje działanie przeciwgrzybicze, redukuje problemy związane z nietolerancją laktozy, łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego oraz całego układu pokarmowego.
  • Zsiadłe mleko jest bardziej tolerowane przez organizm niż świeże mleko , ponieważ mleko zawiera cukier – laktozę, która niestety przez wiele osób nie jest tolerowana. Nietolerancja laktozy objawia się wzdęciami, biegunkami, bólami brzucha, a czasem zaparciami i problemami skórnymi. W mleku zsiadłym laktoza jest rozłożona przez bakterie, dzięki czemu nasz organizm lepiej to toleruje.
  • To świetne lekarstwo na jelita dla dzieci i dorosłych, oczywiście tylko takie wykonane z mleka wiejskiego niepasteryzowanego, sklepowe żadnych korzyści zdrowotnych nam nie dadzą.

JAK ZROBIĆ ZSIADŁE MLEKO ? ZAJRZYJ TU TO BARDZO PROSTE!

➡️Królowa truskawka — Dlaczego warto ją spożywać ?

  • Truskawki należą do owoców niskokalorycznych, 100 g zawierają około 28 kcal.
  • Źródło witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP) A, C (100 g to około 70 mg), E, K, a także kwas foliowy, flawonoidy i antocyjany.
  • Źródło minerałów: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, cynku, manganu i żelaza.
  • Dzięki zawartości magnezu i potasu regulują pracę serca i układu nerwowego.
  • Dzięki obecności wapnia i manganu truskawki pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu kostnego.
  • Truskawki, podobnie jak czosnek czy cebula, zawierają fitocydy.
  • Źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, spowalniają przy tym proces starzenia skóry oraz zapobiegają chorobom nowotworowym.
  • Mają właściwości oczyszczające i odtruwające.
  • Mają właściwości obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów.
  • Truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG = 40), dlatego ich smakiem mogą delektować się także chorzy na cukrzycę.
  • Dzięki obecności antocyjanów zmniejsza się prawdopodobieństwo tworzenia blaszek miażdżycowych.
  • Truskawki zawierają sporo pektyn, które ułatwiają pracę jelit,
  • Zawierają kwasy organiczne przyspieszające przemianę materii.
  • W jej składzie jest bromelina, enzym, który odpowiada za rozkład białka.
  • Zawarty w truskawkach kwas elagowy ma działanie antynowotworowe,
  • Występująca w truskawkach kwercetyna jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym,
  • Działają moczopędnie (w 90% składają się z wody)
  • Są żółciopędne, a więc stymulują pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.
  • Według medycyny ludowej nawet liście truskawek mają właściwości zdrowotne. Robimy herbatę z suszonych liści truskawek. Herbatka łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, odkaża jamę ustną, np. podczas bólu gardła. Świetnie sprawdzi się też w celu oczyszczenia organizmu z toksyn.

➡️Banany

  • Jest to owoc dość kaloryczny, ale przy tym dodaje tyle energii, że napędza nasz organizm na dłużej, bardziej niż kofeina, czy słodka przekąska.
  • Witaminy: Witamina C, A, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9)
  • Składniki mineralne: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor,Potas, Sód, Cynk
  • Owoce są bogatym źródłem potasu, (odpowiada za dostarczanie tlenu do mózgu) oraz magnezu (wspomaga pamięć, działa rozkurczowo i rozluźniająco) żelaza i cynku. 
  • Zawierają tryptofan (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a jego niedobory powodują spadek energii, gorsze samopoczucie, a nawet depresję)
  • Banany obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
  • Delikatne dla układu pokarmowego, polecane w chorobach wrzodowych.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked