Ciasto z dynią i migdałami

Pyszny i zdrowy dyniowy placek, jako deser, jako przekąska do szkoły lub pracy.

Ciasto z dynią i migdałami

Potrzebujemy:

  • 200 g dyni (startej na małych oczkach)
  • 1 duża marchewka
  • 3 jajka 
  • 1 łyżka octu jabłkowego niepasteryzowanego
  • 2 łyżki miodu
  • 40 g masła klarowanego
  • dwie garście migdałów (zmielonych na drobne kawałki)
  • Garść rodzynek
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta kardamonu
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  • Jajka ubić, dodać ocet, startą dynię, marchewkę, roztopione masło, miód, migdały, rodzynki, wymieszać, dodać mąkę z przyprawami, wymieszać, wlać do formy. Piec około 35 min. w temp. 180 C.

Dlaczego warto jeść dynię?

  • Dynia jest bogatym źródłem witamin i minerałów (C, A, E, K, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, pirydoksyna) i (żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk).
  • Dynia jest lekkostrawna i zawiera dużo błonnika.
  • Posiada właściwości oczyszczające i pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i złogów.
  • Wykazuje właściwości przeciwzapalne.
  • Jest świetnym źródłem beta-karotenu, naturalnego barwnika roślinnego, który należy do substancji przeciwutleniających, czyli antyoksydantów.
  •  Ma właściwości antynowotworowe. W kilku badaniach wskazuje się związek między jej częstym spożyciem, a obniżeniem zachorowalności na nowotwory żołądka, płuc i jelita grubego.
  • Korzystnie wpływa na oczy, a wszystko dzięki prowitaminie A oraz luteinie zawartej w miąższu.
  • Dynia sprzyja również sercu. Duża zawartość przeciwutleniaczy wpływa korzystnie na pracę całego układu krążenia. 
  • Dynia jest bardzo odżywcza i wzmacnia organy trawienne: żołądek i śledzionę. W ten sposób pomaga usuwać nadmiar wilgoci z organizmu. Dlatego warto po nią sięgać, gdy jesteśmy przeziębieni lub zakatarzeni. Gotowana i pieczona dynia pomoże przy infekcjach górnych dróg oddechowych.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked