Pasztet warzywny z pieczonym batatem

Pyszny słodki batat… Nic dodać nic ująć 🙂

Pasztet warzywny z pieczonym batatem

Potrzebujemy :

  • 1 batat 🍠
  • 2 marchewki 🥕
  • 1 pietruszka
  • Kawałek mały selera
  • Pół szklanki soczewicy
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 5 łyżek słonecznika
  • Pół łyżeczki kolendry
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie :

  • Batata obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do brytfanki, pieczemy w 185 C przez około 35 min. Studzimy.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, wkładamy do garnuszka zalewamy wodą, dodajemy lubczyk i sól kłodawska, gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa są miękkie, wykładamy, studzimy, a wywar wykorzystujemy na przygotowanie dowolnej zupy np. pysznej zupy z dyni i marchewki
  • Do miksera wkładamy upieczone bataty, ugotowane warzywa, dodajemy siemię lniane, słonecznik, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, i miksujemy na odpowiadającą nam masę.
  • Gotową masę, dosmaczamy jeśli jest taka potrzeba, przekładamy do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy słonecznikiem lub czarnuszką jeśli akurat lubicie jej smak 🙂
  • Pieczemy w 185 C przez 40 min.
  • Podajemy w towarzystwie warzyw 🥗, sałatek, kiszonek lub na pieczywie gryczanym. 😋



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked