Placki na zsiadłym mleku gryczane

Pyszne, pulchniutkie placuszki zrobione na mące gryczanej (lub migdałowej) delikatne w smaku i bardzo aromatyczne…. Bez białego cukru…. Bez glutenu

Potrzebujemy :

  • 500 ml zsiadłego mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia bez fosforanu
  • 8-10 łyżek mąki gryczanej (lub migdałowej).
  • Olej kokosowy
  • Jabłka (ilość według gustu)

Przygotowanie :

  • Do miski wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy jajka, siemię lniane, wiórki kokosowe, cynamon, kurkumę, proszek do pieczenia, mąkę, mieszamy.
  • Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do ciasta. Smażymy małe placuszki na oleju kokosowym.
  • Pysznie smakują jako samodzielnie danie lub w towarzystwie konfitury lub świeżych owoców (truskawek, borówek).

Placuszki smakują super również jako przekąska np do pracy lub szkoły 🤩




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked