Chleb słonecznikowy na zakwasie

Pyszny zdrowy chlebek na zakwasie żytnim i mące orkiszowej z upraw ekologicznych, bo to najważniejsze w chlebie!

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Potrzebujemy: ( Porcja na dwa chleby)

  • 400 g zakwasu żytniego (jak zrobić zakwas zerknij Tu)
  • 600 ml wody filtrowanej
  • 700 g mąki orkiszowej
  • 1 szklanka słonecznika
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce i bardzo dokładnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem (około 5 min) ciasto jest dość luźne , pozostawiamy na około 30 minut, aby ciasto się uspokoiło. Wlewamy ciasto do dwóch foremek, wyłożonych papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia (około 3-4 godziny). U mnie chlebek zawsze wyrasta w piekarniku, gdzie mam funkcje podgrzewania do temp. 30 C. Ale spokojnie można odstawić ciasto blisko kaloryfera i też nam urośnie, potrzeba tylko cierpliwości, ponieważ wszystko zależy od mocy zakwasu, czasami jest to 3 godziny a czasami 6 godzin.
  •  Wyrośnięty chleb spryskujemy wodą i posypujemy słonecznikiem.
  • Wkładamy do piekarnika mały pojemnik z wodą – w celu pieczenia z parą.
  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 250 C. Po włożeniu chleba obniżamy temperaturę do 200 C i pieczemy 40 minut.
  •  Upieczony gorący chlebek smarujemy wodą i przykrywamy bawełnianą ściereczką(aby skórka była miękka).

Pięknie napisane cytuje..

Orkisz to najłaskawsze ze zbóż. Jest ciepłe, tłuste, a jednak delikatniejsze od innych. Kto je spożywa, będzie miał prawidłowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość serca. W jakiejkolwiek postaci człowiek będzie jadł, czy to w chlebie, czy też w innych potrawach, stanie się dobry i łagodny. A gdy ktoś jest chory, że przez swą chorobę nie może jeść, niech weźmie ziarna orkiszu i ugotuje je w wodzie, dodając tłuszczu i żółtka tak, aby lepiej smakowało. Podane choremu do zjedzenia, wyleczy go wewnętrznie.

Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobrą krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy angina pectoris, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek.

Działa „rozgrzewająco”, wspomaga więc krążenie, jest „tłusty”, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest „wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, „zapewnia dobrą krew” i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę.

Źródło 
https://biobabalscy.pl/orkisz/

Dlatego w moich wypiekach króluje mąka orkiszowa!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked