Pasta pesto na kanapkę

Prosta, smaczna a przede wszystkim zdrowa pasta na pieczywo. Pasta pesto to bogate źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawarty w oliwie kwas oleinowy, należący do kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, pełni rolę ochronną w profilaktyce chorób serca, miażdżycy, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.

PASTA PESTO

Potrzebujemy:

  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • Kilka gałązek bazylii
  • Garść orzechów (mix włoskie, migdały, nerkowce, orzeszki ziemne)
  • Oliwa z oliwek (ilość według gustu, w zależności jaką chcemy gęstość)
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól

Przygotowanie :

Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze, dokładnie rozdrabniamy, smarujemy pieczywo. Przechowujemy w lodówce.

Taka pasta idealnie zastępuje masło na kanapce, a wartościowa natka pietruszki, orzechy i oliwa z oliwek są kopniakiem witamin i energii dla organizmu.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked