Zdrowa i wspaniała

Pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną 

Najważniejsze w tej potrawie są składniki, to dzięki nim potrawa zalicza się do zdrowych lub mało zdrowych posiłków. Na pierwszym miejscu jest oczywiście mąka, koniecznie ze sprawdzonego polskiego gospodarstwa (ekologiczna).

♥️ W mojej kuchni króluje mąka orkiszowa !

♥️ Pierogi to zawsze dobra alternatywa na dwa dni i zapas do zamrażarki. 

 

Pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną 

Potrzebujemy:
Ciasto:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko (lub bez jajka też wyjdzie super).
  • 560 g mąki orkiszowej Bio (typ 630)

Farsz:

  • 0,5 kg ziemniaków — gotowanych
  • 1 szklankę ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 cebule + smalec lub olej kokosowy do smażenia cebuli 
  • Koperek 
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Wkładamy do miksera wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy lub robimy ręcznie.
  • Cebulę drobno kroimy, solimy i smażymy na tłuszczu –  nie smaż cebuli na oleju roślinnym!
  • Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy sypką kaszę gryczaną, cebulę, posiekany koperek, pieprz i sól, wszystko mieszamy i farsz gotowy.
  • Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie.
  • Pierogi z kaszą podajemy z wody lub podsmażone z ulubioną surówką.

Dlaczego mąka orkiszowa?

Pięknie napisane cytuje..

Orkisz to najłaskawsze ze zbóż. Jest ciepłe, tłuste, a jednak delikatniejsze od innych. Kto je spożywa, będzie miał prawidłowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość serca. W jakiejkolwiek postaci człowiek będzie jadł, czy to w chlebie, czy też w innych potrawach, stanie się dobry i łagodny. A gdy ktoś jest chory, że przez swą chorobę nie może jeść, niech weźmie ziarna orkiszu i ugotuje je w wodzie, dodając tłuszczu i żółtka tak, aby lepiej smakowało. Podane choremu do zjedzenia, wyleczy go wewnętrznie.

Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobrą krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy angina pectoris, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek.

Działa „rozgrzewająco”, wspomaga więc krążenie, jest „tłusty”, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest „wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, „zapewnia dobrą krew” i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę.

Źródło 
https://biobabalscy.pl/orkisz




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked