Zdrowa i wspaniała

Masło orzechowe

Masło orzechowe to zmielone orzechy, dostępne w postaci gładkiego kremu lub z kawałkami orzechów. Masło orzechów ziemnych jest najpopularniejszym masłem orzechowym na rynku, ale możemy też znaleźć masło arachidowe, migdałowe, z orzechów laskowych lub z orzechów nerkowca. Mimo iż jest bardzo kaloryczne (100 g jest prawie 600 kalorii) jest też bardzo zdrowe, oczywiście, aby takie było, musi być dobrej jakości bez dodatków soli, cukrów, olejów itd..wykonane w 100% z orzechów niesolonych, ewentualnie prażonych.
Masło orzechowe jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających poziom cholesterolu i korzystnie wpływających na pracę serca (kwasy oleinowy, linolowy i alfa-linolenowy). Są to kwasy bardzo ważne w naszym organizmie, działają cuda …mają działanie antyoksydacyjne, zapobiegają chorobom serca, działają przeciwzapalnie i usprawniają prace mózgu. Ponadto dzięki zawartym kwasom nienasyconym wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej! Ponadto:

  • Zawiera pełnowartościowe białko, idealne dla osób na diecie wegetariańskiej.
  • Zawiera dużo błonnika (błonnik obniża stężenie glukozy we krwi, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, chroni i usprawnia prace jelit).
  • Zawiera przeciwutleniacze (usuwają z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników, spowalniają procesy starzenia ).
  • Zawiera tryptofan (aminokwas dodający energii, poprawiający pracę mózgu).
  • Zawiera dużo witaminy E (witamina młodości, usuwa wolne rodniki, opóźnia starzenie się skóry).
  • Ponadto zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) oraz substancje mineralne (fosfor, potas, magnez, wapń, cynk, selen i żelazo), dzięki czemu wpływa właściwie na każdą komórkę w naszym organizmie, zaczynając od serca, kończąc na włosach.

DLATEGO MASŁO ORZECHOWE MOŻEMY JEŚĆ BEZ OBAWY O  SWOJĄ SYLWETKĘ, A DBAJĄC O SWOJE ZDROWIE!

Jeśli mamy mało czasu lub mamy ochotę nas coś pysznego, słodkiego, to bez wyrzutów sumienia….Polecam proste kanapeczki z masłem orzechowym, oczywiście masłem własnej produkcji. Nie wymagają od nas czasu, którego wiecznie nie mamy, są pyszne, słodkie i dzieci je uwielbiają 🙂

Jak zrobić masło orzechowe? To bardzo proste potrzebujemy tylko jednego składnika 🙂 orzechów!

Przygotowanie:

  •  Do miksera wsypujemy taką ilość orzechów, ile chcemy mieć masła, miksujemy na gładką masę i gotowe!
  • Chlebek smarujemy masłem orzechowym (bez soli) , na to kładziemy łyżkę dowolnego dżemu  ( u mnie króluje dżem z czarnej porzeczki z domowej spiżarni) a na dżem układamy pokrojone w plasterki  banany – pyszne!

Możemy też zrobić masło orzechowe czekoladowe z daktylami 🙂

Do miksera wkładamy :

  • orzechy ziemne (około 2 garści)
  • daktyle ( około 4-5 szt)
  • kakao ekologiczne (około 3 łyżki)
  • woda przegotowana chłodna 

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, na gładką masę. W zależności jaką chcemy mieć konsystencje, dodajemy taką ilość wody, która nam odpowiada.

Pyszne jest też połączenie masła orzechowego z miodem i cynamonem.

Do miksera wkładamy :

  • orzechy ziemne
  • miód naturalny
  • cynamon

Składniki miksujemy na gładką masę.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked