Schab duszony w jabłkach

Pomysł na pyszny rodzinny obiad lub wykwintną kolację – jak kto woli 🙂 Schab duszony w jabłkach jest pyszny gwarantuje!

Schab duszony w jabłkach

Potrzebujemy:

  • Schab w kawałku (bez kości) ilość według gustu.
  • Przyprawy do schaba: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka płatków chili (lub mniej),1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka czubrycy, 1 łyżeczka czosnku, sól kłodawska, pieprz czarny, oliwa 2-3 łyżki.
  • Około 5 większych jabłek.

Przygotowanie:

  • Schab umyć , osuszyć, obsypać przyprawami, dodać oliwę, dokładnie wysmarować schab.
  • Jabłka umyć, obrać (nie jest to konieczne), pokroić na większe kawałki.
  • Jabłka ułożyć w brytfance, na wierzch położyć przyprawionego schaba. Przykryć całość pokrywką.
  • Dusić całość godzinę w temperaturze 200 C.
  • Podajemy na duszonych jabłkach w towarzystwie surówek, kiszonek i ewentualnie brązowego ryżu.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked