Spirulina / Chlorella

Spirulina jak i chlorella to zielone glony zwane algami, które uważane są za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów na ziemi, występujących naturalnie w przyrodzie. Na naszym rynku jest zaliczane do Superfoods. Zaletą alg jest ich wszechstronne oddziałowywanie nie tylko na nasze zdrowie, ale i na nasz wygląd zewnętrzny. Algi składają się z dużej ilości chlorofilu, dzięki któremu chlorella, jak i spirulina zawdzięcza swoje właściwości lecznicze, jak również bardzo mocny kolor zielony.

Co takiego ma w sobie spirulina / chlorella.

• Mają doskonałą jakość białka (porównywalnego z tym, pochodzącym z kurzych jaj). Jest ich aż 2-krotnie więcej niż białka w wołowinie. Zawierają 18 aminokwasów, w tym wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, oraz 10 z 12 aminokwasów endogennych.
• Zawierają kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone w tym palmitynowy, oleinowy i linolenowy.
• W spirulinie znajdziemy bardzo wartościowe fitochemikalia, wysokie stężenie kwasu gamma-linolenowego, który działa przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo, zapobiega chorobom serca.
• Minerały: wapń, żelazo, jod, magnez, potas, cynk, fosfor, sód.
• Witaminy: A, D, E, K, C, witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6, B12, kwas foliowy, biotynę, które odznaczają się wysoką przyswajalnością.
• Spirulina zawiera także kwas foliowy (ważny dla kobiet w ciąży, stymuluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek, uczestniczy w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek) i kwas pantenowy, flawonoidy, beta-karoten, zeaksantynę oraz glukozaminę.
• Wśród węglowodanów wyróżnić należy m.in. glikogen czy spirulinian wapnia.
• Zawierają CUDOWNY chlorofil alfa , beta- karoten, polisacharydy.
• To świetne źródło antyoksydantów.
• Z ciekawostek warto wspomnieć o czynniku wzrostu chlorelli, czyli że co 20 godzin mnoży się ona czterokrotnie. Jeżeli ta alga zostanie spożyta przez człowieka, to błyskawicznie przyśpieszy tempo regeneracji uszkodzonych tkanek. Pod tym względem jest jedną z najskuteczniejszych substancji odżywczych.

Czym się różnią spirulina i chlorella?


SpirulinaChlorella
KolorSpirulina zawiera barwnik – fikocyjaninę który odpowiada za jej niebieskozielony kolor.Dzięki dużej zawartości chlorofilu, chlorella ma bardzo intensywny kolor zielony.
KształtKomórki spiruliny mają kształt spirali.Komórki chlorelli mają formę kulistą.
Składniki aktywneFikocyjaniana (barwnik) , beta-karoten. Zawiera kwas gamma-linolenowego, który działa przeciwbakteryjnie i przeciw zapalnie.Czynnik wzrostu chlorelli- co daje ogromną moc regeneracyjną, oraz chlorelin (składnik o działaniu zbliżonym do antybiotyków)
Ściany komórkoweKomórki spiruliny pozbawione są ściany komórkowej i jądra. Ściana komórkowa spiruliny w przeciwieństwie do chlrorelli nie zawiera celulozy, przez co trawisie zdecydowanie łatwiej.Komórki chlorelli posiadają jądro otoczone twardą, zewnętrzną ścianę komórkową. W ścianie komórkowej występują mukopolisacharydy, które działają silnie przeciwzapalnie, uelastyczniają tkanki łączne, nadają skórze elastyczności.
Ilość antyoksydantówSpirulina wykazuje większą ilość antyoksydantów, wykazuje więc silniejsze działanie przeciwutleniające niż chlorella.Jest to nie wielka różnica ale w chlorelli jest ich trochę mniej.
Kwasy tłuszczoweSpirulina ma większy poziom wielonienasyconych tłuszczów omega-6 niż w chlorelli oraz zawiera rzadko występujący w żywności kwas gamma-linolowy.Chlorella ma wyższą zawartość kwasów tłuszczowych omega 3,
Zawartość białkaTo doskonałe źródło białka, zawiera aż 8 aminokwasów egzogennych. W porównaniu do chlorelli zawartość biała jest minimalnie wyższa.Minimalnie niższa
Oczyszczanie organizmuMinimalnie mniejsza skutecznośćZawiera więcej chlorofilu. Chlorella wykazuje skuteczniejsze działanie w usuwaniu toksyn z organizmu.

W czym pomagają nam algi? Spirulina / Chlorella

  • Wzmacniają nam układ odpornościowy
  • Spirulina pomaga kontrolować poziom cholesterolu i trójglicerydów, ułatwia utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego;
  • Zawartość zeaksantyny pomaga utrzymać wzrok w dobrej kondycji.
  • Wspomagają leczenie alergii. Skutecznie zatrzymuje uwalnianie histaminy w ciele, może działać prawie jak naturalna antyhistamina.
  • Eliminują przykry zapachy potu oraz nieświeży oddech.
  • Chlorella jest uważana za świetny probiotyk, wspomaga rozwój zdrowych bakterii, przyjaznych dla organizmu.
  • Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki. Wykazują korzystne działanie w walce z chorobami nowotworowymi.
  • Dodają nam siły i wytrzymałości, redukuje zmęczenie.
  • Działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.
  • Obniżają poziom cukru we krwi.
  • Wykazują właściwości przeciwwirusowe.
  • Algi są uznane za środek przeciwbakteryjny, dzięki czemu może zwiększać ilość zdrowych bakterii w jelicie, które zapobiegają przyrostowi tych szkodliwych.
  • Usuwają metale ciężkie i toksyny z organizmu.
  • Wspomagają utrzymanie prawidłowego pH organizmu.
  • Opóźniają procesy starzenia się, poprawiają koloryt skóry.
  • Łagodzą zaparcia i sprzyjają namnażaniu się korzystnej flory bakteryjnej jelit.
  • Ze względu na bardzo wysoką zawartość pełnowartościowego białka oraz żelaza często poleca się chlorellę lub spirulinę weganom i wegetarianom.
  • W połączeniu z odpowiednia dietą i aktywnością fizyczną przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej.

Jak stosować ?

Dla osoby dorosłej – od 0,5 do 1 łyżeczka dziennie

Sposób spożywania:

Koktajle, smoothie,

Przeciwwskazania

Chlorella jest bezpieczna dla zdrowia, ale może wykazywać działanie alergiczne, dlatego przystępując do stosowania należy zaczynać o małych ilości. W szczególności ostrożność powinny zachować osoby w ciąży i mamy karmiące.

Spirulina – Osoby w ciąży, karmiące i małe dzieci przed spożyciem powinny skonsultować się z lekarzem. Osoby zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi. Osoby przyjmujące leki zwiększające krzepliwość krwi oraz immunosupersyjne, osoby chore na fenyloketonurię.

Wypróbuj pyszny koktajl oczyszczający




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked