Zdrowa i wspaniała

Ciasto marchewkowe – owsiane.

Ciasto marchewkowe to ciacho dobre na każdą okazję, nie tylko dla dziecka. Dodatek cynamonu i kardamonu sprawia, że ciasto jest bardzo aromatyczne, słodycz marchewki, rodzynek i daktyli spokojnie zastępuje cukier. Takie słodycze możemy jeść bez wyrzutów sumienia. 

Potrzebujemy:

  • 250 g startej drobno marchewki – można wykorzystać tu pulpę z wyciśniętego soku z marchewki.
  • 250 g mąki owsianej lub 200 g zmiksowanych płatków owsianych (płatki z przekreślonym kłosem)
  • 4 jajka
  • 30 g oleju kokosowego
  • Sok z jednej pomarańczy
  • Pół szklanki rodzynek 
  • 6 daktyli drobno pokrojonych 
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka sody 
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)

Przygotowanie:

  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 5 min.
  • Do startej marchewki dodajemy rodzynki i pokrojone daktyle.
  • Jajka ubijamy, dodajemy do nich sok z pomarańczy, rozpuszczony olej kokosowy, do tego wsypujemy mąkę owsianą, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, dokładnie mieszamy, dodajemy marchewkę z rodzynkami i daktylami, mieszamy i przelewamy do foremki.
  • Pieczemy około 45 minut w temp. 185 C.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked