Ciasto marchewkowe to ciacho dobre na każdą okazję, nie tylko dla dziecka. Dodatek cynamonu i kardamonu sprawia, że ciasto jest bardzo aromatyczne, słodycz marchewki, rodzynek i daktyli spokojnie zastępuje cukier. Takie słodycze możemy jeść bez wyrzutów sumienia.
Potrzebujemy:
- 250 g startej drobno marchewki – można wykorzystać tu pulpę z wyciśniętego soku z marchewki.
- 250 g mąki owsianej lub 200 g zmiksowanych płatków owsianych (płatki z przekreślonym kłosem)
- 4 jajka
- 30 g oleju kokosowego
- Sok z jednej pomarańczy
- Pół szklanki rodzynek
- 6 daktyli drobno pokrojonych
- Pół łyżeczki cynamonu
- Szczypta kardamonu
- 1 łyżeczka sody
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
Przygotowanie:
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 5 min.
- Do startej marchewki dodajemy rodzynki i pokrojone daktyle.
- Jajka ubijamy, dodajemy do nich sok z pomarańczy, rozpuszczony olej kokosowy, do tego wsypujemy mąkę owsianą, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, dokładnie mieszamy, dodajemy marchewkę z rodzynkami i daktylami, mieszamy i przelewamy do foremki.
- Pieczemy około 45 minut w temp. 185 C.
Świetnie smakuje z owocami