Chałka kukurydziana

Świetna alternatywa dla smakoszy chałek w odsłonie bezglutenowej 🙂 Wiadomo orkiszowa jest pyszna, ale kiedy nie możemy z przyczyn zdrowotnych jeść glutenu lub staramy się spożywać go w mniejszych ilościach to pomysł na chałkę kukurydzianą jest jak najbardziej super. Spróbuj na pewno ci posmakuje 🙂

Chałka kukurydziana

Potrzebujemy:

  • 150 g mąka kukurydziana
  • 60 g mąka ryżowa
  • 60 g mąka ziemniaczana
  • 5-7 g suchych drożdży (jedna mała torebka)
  • 200 g ciepłego mleka (kokosowe, owsiane)
  • 1 łyżka miodu naturalnego lub 20 g cukru kokosowego
  • 30 g roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • poł szklanki rodzynek
  • szczypta soli
  • wanilia

Przygotowanie:

  • Rodzynki zalewamy ciepłą wodą na 5-10 minut.
  • Do miski wsypujemy mąki, drożdże, szczyptę soli, wanilię, mieszamy składniki.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 C.
  • Do suchych składników dodajemy mleko, miód, tłuszcz, jajka, mieszamy składniki (masa jest dość rzadka), dodajemy odsączone rodzynki, mieszamy, przelewamy do formy keksowej (24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch możemy opcjonalnie posypać sezamem lub makiem. Odstawiamy do wyrośnięcia (w zależności od mocy drożdży, może to być 10 minut lub pół godziny).
  • Wyrośniętą chałkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w 180 C.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked