Pulpety drobiowe z pieczarkami

Pulpety drobiowe to pomysł na szybki i smaczny obiad rodzinny. Do zrobienia pulpetów możemy wykorzystać, pierś kurczaka lub pierś indyka, ważne, aby było to mięso ze sprawdzonego źródła! Nie marketowe!


Pulpety drobiowe z pieczarkami


Potrzebujemy:

  • Mięso drobiowe mielone (kurczak lub indyk) – ilość według potrzeby.
  • 1 jajko
  • 2-3 pieczarki
  • 1 cebulka 
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • majeranek/lubczyk
  • sól i pieprz.
  • Pół łyżeczki masła klarowanego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół szklanki przecieru pomidorowego.
  • Do zagęszczenia sosu: 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub orkiszowej ekologicznej.

Przygotowanie:

  • Do garnka wlewamy około 1 l wody, dodajemy startą drobno marchewkę, pół łyżeczki soli kłodawskiej, lubczyk, zagotowujemy.
  • Mięso drobiowe rozdrabniamy, przekładamy do miski.
  • Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce do mięsa.
  • Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle klarowanym, przekładamy do miski z mięsem, następnie dodajemy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, majeranek, sól i pieprz.
  • Z masy formujemy małe pulpeciki, wkładamy do gotującego się wywaru z marchewką. Gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego, dosmaczamy sos.
  • Zagęszczamy sos. W miseczce w małej ilości wody rozpuszczamy mąkę, wlewamy, szybko mieszamy aby nie było grudek, zagotowujemy.
  • Pulpety podajemy z kaszą gryczaną, marchewką z groszkiem, surówkami.

Pulpety z piekarnika

Z masy mięsnej formujemy pulpety, układamy w brytfance, wkładamy do piekarnika i podpiekamy około 25-30 minut w temp. 180 C.

Sos pomidorowy.

  • Około kilograma pomidorów lub przecier pomidorowy 500 ml.
  • Śmietanka z orzechów nerkowca – jak zrobić zerknij TU
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: bazylia, sól i pieprz

Przygotowanie :

  • W rondelku rozpuszczamy łyżeczkę masła klarowanego, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy. Świeże pomidory dusimy około 15 min. aż będą się rozpadać, miksujemy na gładko, (przecier dusimy około 10 min), dodajemy śmietankę z orzechów nerkowca, doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.
  • Gotowy sos pomidorowy, wlewamy na podpieczone pulpety i zapiekamy razem około 10-15 min
  • Podajemy z ulubionymi kaszami i surówkami 



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked