Zdrowa i wspaniała

Pulpeciki drobiowe z pieczarkami w sosie pomidorowym na śmietance roślinnej

Szybki sycący obiadek…możemy wykorzystać tu pierś kurczaka lub pierś indyka, pyszny pomidorowy sos możemy zrobić ze świeżych pomidorów lub z przecieru pomidorowego i śmietanka z orzechów nerkowca gwarantuje, że danie będzie lekkie i mało kaloryczne.



Potrzebujemy:

  • Mięso drobiowe( u mnie jest to dwie piersi kurczaka) – ilość według potrzeby.
  • 1 jajko
  • 3 pieczarki
  • 1 cebulka 
  • 1 ząbki czosnku
  • majeranek 
  • sól i pieprz.
  • Pół łyżeczki masła klarowanego

Sos

  • Około kilograma pomidorów lub przecier pomidorowy 500 ml.
  • Śmietanka z orzechów nerkowca – jak zrobić zerknij TU
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: bazylia, sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Mięso drobiowe rozdrabniamy, przekładamy do miski. Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce do mięsa. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle klarowanym, przekładamy do miski, dodajemy 1 przeciśnięty czosnek, jajko, majeranek, sól i pieprz. Formujemy małe pulpeciki, układamy luźno w brytfance. Wkładamy do piekarnika, podpiekamy w 200 C około 15-20 min.
  • W rondelku wkładamy łyżkę masła klarowanego, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy. Świeże pomidory dusimy około 15 min. aż będą się rozpadać, miksujemy na gładko, (przecier dusimy około 10 min), dodajemy śmietankę z orzechów nerkowca, doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Sos wlewamy na podpieczone pulpety i zapiekamy razem około 10-15 min
  • Podajemy z ulubionymi kaszami i surówkami 



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked