Mleko roślinne

Mleko roślinne to alternatywa dla osób na diecie bezmlecznej. Smaczne i świeże, do zrobienia, kiedy przyjdzie nam ochota. Mleko takie możemy przygotować  z wiórków kokosowych, migdałów, soji, ryżu, płatków owsianych, kaszy jaglanej, orkiszu, kaszy gryczanej, nasion konopi a nawet z orzechów laskowych. U mnie na stronie przedstawiam moje ulubione mleka, które według mnie smakują najlepiej i fajnie sprawdzają się w innych daniach.

Jest to mleko:

➡️ Kokosowe

➡️ Migdałowe

➡️ Mleko z nasion konopi

Krótko o ich wspaniałości…

♥️ Mleko kokosowe jest słodkawe w smaku oczywiście z nutą kokosa, zawiera nawet trochę witamin z grupy B oraz C, E, a także trochę soli mineralnych jak żelazo, mangan, miedz, selen, i fosfor. W swoim składzie zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, więc mniej korzystne są dla naszego organizmu, wykazano jednak, że nie wszystkie działają negatywnie. Warto używać mleka, wtedy gdy potrawę podgrzewamy, bo jak wiadomo tłuszcze nasycone, uwalniają mniej wolnych rodników niż nienasycone, które, mimo iż są zdrowsze dla nas, po podgrzaniu tworzą bombę z wolnych rodników. Moim skromnym zdaniem to mleko jest idealne do ciast, naleśników, placów lub zup.

Mleko kokosowe

  • 200 g wiórków kokosowych ekologicznych (BEZ SIARKI)
  • 1 litr wody

Przygotowanie:

  •  Namaczamy wiórki na noc. Rano wszystko razem miksujemy na najwyższych obrotach, przelewamy przez gazę,  wyciskamy.
  • Wiórki moczymy, aby wydobyć z nich jak najwięcej mleka, jeśli potrzebujemy mleko w danej chwili, a nie mamy czasu na moczenie, to po prostu wrzucamy 200 g wiórek (lub mniej, w zależności od potrzeby) do 0,5 – 1 litra ciepłej przegotowanej wody, miksujemy, wyciskamy i mamy mleko.

♥️ Mleko migdałowe też ma słodki smak, ale z nutą orzechową, jest na pewno zdrowsze od mleka kokosowego, z tego względu, że zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a do tego wapń, magnez, wapń, potas i cynk, witaminy z grupy B, witaminę A, dużo witaminy E, foliany.  Ponadto mleko migdałowe ma działanie alkalizujące, więc jeśli ktoś ma wrzody czy refluks to polecam przestawić się na mleko migdałowe 🙂 Mi osobiście świetnie smakuje jako dodatek do kawy lub owsianki.

Mleko migdałowe

Potrzebujemy:

  • 200 g migdałów suchych
  • około 500 ml  wody do namaczania migdałów
  •  700 ml wody przegotowanej chłodnej na mleko

Przygotowanie:

  •  Migdały namocz w wodzie, najlepiej na noc (co najmniej 8 godz.).
  • Rano zlej wodę z namaczania, migdały wypłucz.
  • Możemy obierać migdały ze skórki, wtedy mleko będzie bardziej białe (jak dla mnie smaczniejsze), ale nie jest to konieczne.
  • Mleko możemy przygotować na dwa sposoby;
  • Przez wyciskarkę wolnoobrotową; wrzucamy orzechy, podlewając wodą, jest to metoda szybka i łatwa lub wrzucamy do miksera razem z wodą, miksujemy na jak najwyższych obrotach, potem przelewamy przez gazę i wyciskamy mleczko.
  • Metoda wyciskania jest bardziej pracochłonna, ale jak nie mamy wyciskarki to musimy sobie tak radzić.

 

Mleko migdałowo-daktylowe

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka migdałów + woda do namoczenia
  • 3 szklanki wody
  • 5-6 daktyli

Przygotowanie:

  •  Migdały namocz w wodzie, najlepiej na noc (co najmniej 8 godz.).
  • Rano zlej wodę z namaczania, migdały wypłucz.
  • Możemy obierać migdały ze skórki, wtedy mleko będzie bardziej białe (jak dla mnie smaczniejsze), ale nie jest to konieczne.
  • Do kielicha miksera wrzucamy migdały, daktyle i wodę, dokładnie miksujemy, przelewamy przez gazę i wyciskamy mleczko.

Pozostałe wiórki migdałowe, wykorzystuje do pieczenia słodkości.

Ciasto migdałowe z makiem.

Ciastka owsiano-słonecznikowe

Babeczki z mąki ryżowej migdałowo – czekoladowe.

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy, migdałów i czerwonej porzeczki.

Ciasto czekoladowe bez cukru i bez glutenu.

Zapiekanka na słodko z ryżu brązowego i owoców.

 

♥️ Mleko z nasion konopi to mleko jak dla mnie numer 1! Przede wszystkim dlatego, że jest najbardziej wartościowym mlekiem. Zawiera w sobie doskonałe źródło  nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6,  w idealnej proporcji 1:3( 1,5 łyżki ziaren konopi to aż 1245 mg Omega-3 oraz 436 mg Omega-6!). Ponadto zawiera łatwo przyswajalne kompletne białko! (1,5 łyżki stołowej ziaren konopi jest  5 g łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka). Jeśli miałabym wybierać jakie mleko roślinne wybrać dla dziecka byłoby to mleko z nasion konopi.

Mleko z nasion konopi

Potrzebujemy:

  • 1,5  łyżki nasion konopi ekologicznych
  • 2 daktyle (nie są konieczne, ale ja dodaję dla lepszego smaku)
  • 250 ml wody przegotowanej chłodnej

Przygotowanie:

  • Do kielicha  blendera wrzucamy nasiona konopi, daktyle, wlewamy wodę, miksujemy  i gotowe.
  • Możemy mleko przecedzić jeśli zależy nam na klarowności mleka, ale ja nigdy tego nie robię.

Najlepsze składniki na mleko kupisz Tylko Tu 🙂
Miejsce sprawdzone i bezpieczne a produkty ZDROWE!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked