Pasztet z batatów kaszy jaglanej i soczewicy

Pasztet z batatów , kaszy jaglanej, i soczewicy jest po prostu pyszny… Jeśli lubisz kuchnie roślinną to na pewno przypadnie ci do gustu, tak jak mojej rodzince 🙂

Pasztet z batatów kaszy jaglanej i soczewicy

Potrzebujemy:

  • 200 g startego batata
  • 200 g kaszy jaglanej ugotowanej – jak ugotować kaszę jaglaną zerknij TU
  • 150 g soczewicy ugotowanej (czerwona, brązowa)- jak ugotować soczewicę zerknij TU
  • 50 g słonecznika
  • 6-7 połówek suszonego pomidora (odtłuszczonego)
  • garść żurawiny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Do miksera wkładamy startego batata, ugotowaną kaszę, soczewicę, i przyprawy tj. słodką paprykę, cynamon, sól i pieprz, wszystko razem dokładnie miksujemy.
  • Do masy dodajemy słonecznik, pokrojone suszone pomidory, żurawinę, mieszamy składniki, dosmaczamy.
  • Gotową masę przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy słonecznikiem, delikatnie przyciskając do masy.
  • Pieczemy w 180 C przez około 45 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked