Kasza gryczana z kurkami i orzechami

Kasza gryczana i kurki pyszne połączenie w formie sałatki. Gryczanka jest pyszna i do tego bardzo zdrowa, podana ze zdrowymi tłuszczami stanowi idealne danie na obiad lub kolację 🙂

Prosty skład – to zdrowy skład!

Kasza gryczana z kurkami i orzechami

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 szklanki wody
  • 2-3 suszone grzyby
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku w łupinie

Wodę zagotowujemy wkładamy wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu 15 min, a następnie pozostawiamy na następne 15 minut, aby kasza doszła.

  • Pół szklanki migdałów
  • Pół szklanki słonecznika
  • Około 300 g kurek (możemy skorzystać z mrożonki)
  • masło klarowane
  • zielenina : koperek, szczypiorek , pietruszka – wszystkiego po dobrej garści
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Migdały prażymy (wkładając do piekarnika na 180 C na 15 minut ) lub na patelni do zrumienienia
  • Słonecznik podpiekamy na patelni na rumiano.
  • Kurki dokładnie oczyszczamy i na maśle, podsmażamy na rumiano.
  • Ugotowaną kaszę gryczaną mieszamy z migdałami, słonecznikiem, kurkami, posiekaną drobno zieleniną, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przed podaniem na talerzy skraplamy oliwą oliwek.

Wypróbuj koniecznie kaszę gryczaną z soczewicą i pieczarkami




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked