Chleb żytnio-orkiszowy – nocny

Chleb na zakwasie czysty (bez ziaren). Połowę przygotowuje się wieczorem, następnie rano wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja do tego chlebka używam mąki żytniej i orkiszowej, ale może być też inna mąka, np pszenna lub z płaskurki.

Potrzebujemy: Składniki na dwa chleby.

ZACZYN WIECZORNY:

  • Pół szklanki zakwasu żytniego (jak zrobić zerknij TU)
  • 500 g mąki żytniej białej ekologicznej (u mnie typ 750)
  • 600 ml ciepłej przegotowanej wody

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy, zakrywamy np. folią spożywczą, zostawiamy do rana. Rano do zaczynu dodajemy:

  • 600 g mąki orkiszowej białej ekologicznej (u mnie typ 630)
  • 1 łyżeczkę soli

Przygotowanie:

  • Ciasto dokładnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem, przykrywamy ściereczką, zostawiamy w misce na 3 godziny, a w tym czasie napowietrzamy ciasto trzy razy, ugniatając. Ciasto przekładamy do dwóch foremek, wyłożonych papierem do pieczenia, wygładzamy powierzchnie zwilżoną dłonią, możemy posypać wierzch czarnuszką lub zostawiamy czystą skórkę, odstawiamy do wyrośnięcia. U mnie chlebek zawsze wyrasta w piekarniku, gdzie mam funkcje podgrzewania do temp. 30 C. Ale spokojnie można odstawić ciasto blisko kaloryfera i też nam urośnie, potrzeba tylko cierpliwości, ponieważ wszystko zależy od mocy zakwasu, czasami jest to dwie godziny a czasami pięć godzin.
  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 250 C. Po włożeniu chleba obniżamy temperaturę do 200 C i pieczemy około 40 minut.
  • Upieczony gorący chlebek spryskujemy wodą i przykrywamy bawełnianą ściereczką.
  • Piekąc chleb na zakwasie , wstawiam do piekarnika mały pojemnik z wodą, dzięki parowaniu chleb po upieczeniu nie jest suchy i twardy.

♥️




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked