Sałatka na zimę z fasolki szparagowej i marchewki

Sałatka idealnie pasuje jako dodatek do obiadu mięsnego lub jako dodatek do ryżu, lub kaszy.

Potrzebujemy:

  • 3 cebule
  • 5 marchewek 
  • 1 kg ugotowanej fasolki szparagowej 
  • pół łyżeczki lubczyku
  • 4 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • chili (ilość według gustu)
  • Olej kokosowy lub masło klarowane

Przygotowanie:

Cebule kroimy w grubą kostkę, marchew ścieramy na grubych oczkach. Cebulę i marchew podsmażamy chwilę na oleju, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Gdy warzywa są miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek i przyprawy, dusimy chwilę razem (około 10 min), następnie dodajemy ugotowaną fasolkę , dosmaczamy, przekładamy do słoików, pasteryzujemy.

Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 15-20 minut (od momentu zagotowania).





Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked