Placki gryczano-kukurydziane z jabłkiem

Pyszne i bardzo aromatyczne placuszki zrobione na bazie mąki gryczanej i kukurydzianej, bez glutenu i bez jajek, na mleku według uznania roślinnym (u mnie migdałowe) lub zwierzęcym. Idealne na spacer, do pracy, do szkoły jako śniadanie, kolacja lub przekąska 🙂

Placki gryczano-kukurydziane z jabłkiem

Potrzebujemy :

  • 250 ml mleka roślinnego (lub zwierzęcego wiejskiego ekologicznego)
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego ekologicznego
  • Kilka kropel wanilii
  • 2 duże jabłka 🍏

Przygotowanie :

  • Do miski wsypujemy mąki, cynamon, proszek do pieczenia, wlewamy mleko, dodajemy wanilię, dobrze mieszamy składniki.
  • Do gotowego ciasta ścieramy 2 jabłka na dużych oczkach, dodajemy cukier kokosowy, mieszamy, smażymy malutkie placuszki na maśle klarowanym, na złoty kolor.

Podajemy posypane cukrem kokosowym 🙂




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked