Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Zupa ogórkowa ze śmietanką z orzechów nerkowca
Potrzebujemy:
- 1 dużą marchewkę
- 1 pietruszkę
- kawałek selera
- pół pora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziemniaki
- 4-5 ogórki kiszone – lub stare ogórki kiszone zimowe
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- Lubczyk, sól, pieprz, koperek.
- Masło klarowane
- 100 ml śmietanki słodkiej (u mnie śmietana z orzechów nerkowca) lub prawdziwa wiejska śmietana.
Przygotowanie:
- W garnku na tłuszczu smażę drobno pokrojoną cebulkę.
- Warzywa ścieram na drobnej tarce lub w kostkę (marchew, seler, pietruszka), kroimy pora, ziemniaki w kostkę, wrzucamy do cebulki i chwile podsmażamy razem.
- Wlewamy ok. 1,5 litra wrzącej wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i sól. Gotujemy ok. 15 -20 min do miękkości warzyw.
- Kiszone ogórki ścieramy na małych oczkach, wkładamy do małego rondelka i gotujemy w soku z ogórków ok. 10 min. Po tym czasie ogórki dodaję do zupki, gotuje jeszcze z 5 min, wyciskam do zupy czosnek, wlewam śmietankę, dosmaczam solą pieprzem, posypuje świeżym koperkiem.

