Zupa ogórkowa ze śmietanką z orzechów nerkowca

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Zupa ogórkowa ze śmietanką z orzechów nerkowca

Potrzebujemy:

  • 1 dużą marchewkę
  • 1 pietruszkę
  • kawałek selera
  • pół pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaki
  • 4-5 ogórki kiszone – lub stare ogórki kiszone zimowe
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • Lubczyk, sól, pieprz, koperek.
  • Masło klarowane
  • 100 ml śmietanki słodkiej (u mnie śmietana z orzechów nerkowca)

Przygotowanie:

  • W garnku na tłuszczu smażę drobno pokrojoną cebulkę.
  • Warzywa ścieram na drobnej tarce lub w kostkę (marchew, seler, pietruszka), kroimy pora, ziemniaki w kostkę, wrzucamy do cebulki i chwile podsmażamy razem.
  • Wlewamy ok. 1,5 litra wrzącej wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i sól. Gotujemy ok. 15 -20 min do miękkości warzyw.
  • Kiszone ogórki ścieramy na małych oczkach, wkładamy do małego rondelka i gotujemy w soku z ogórków ok. 10 min. Po tym czasie ogórki dodaję do zupki, gotuje jeszcze z 5 min, wyciskam do zupy czosnek, wlewam śmietankę, dosmaczam solą pieprzem, posypuje świeżym koperkiem.





Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked