Zdrowa i wspaniała

Serwatka

Serwatka jest produktem ubocznym, przy produkcji sera białego, w większości jest niewykorzystywana i wyrzucana, a to duży błąd, ponieważ jest bardzo wartościowa.

  • Białka serwatkowe należą do białek o najwyższej wartości odżywczej (wysoka zawartość aminokwasów egzogennych).
  • Białka serwatki wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.
  • Obniżają poziom LDL we krwi.
  • Metionina i cysteina –  aminokwasy znajdujące się w białkach serwatki w znacznych ilościach, wykazują właściwości przeciwnowotworowe.
  • Obniżają ciśnienie tętnicze.
  • Zawarta w serwatce laktoferyna wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, a także warunkuje dojrzewanie komórek układu immunologicznego oraz wiąże jony żelaza, wapnia, miedzi, glinu i manganu. 
  • Białka serwatkowe chronią i wzmacniają błonę śluzową żołądka.
  • Serwatka jest doskonałym źródłem fosforu, wapnia i witamin z grupy B (witamina B1B3, B6, B7 i B12) , witaminy A, minerałów: cynku, jodu, magnezu, potasu, sodu, selenu i żelaza.

Serwatka jak zrobić ?

  • Serwatka to płyn powstały po zrobieniu białego sera. Zsiadłe mleko stawiamy na kuchence na bardzo malutkim podgrzewaniu (u mnie w skali grzania od 1 do 9, włączam na poziom 3 lub 4).
  • Podgrzewamy, aż zacznie się tworzyć skrzep i oddzielać serwatka.
  • Pozostały płyn po wyciśnięciu sera to, pyszna pożywna serwatka. Jest bardzo wartościowym i odżywczym produktem, możemy ją wykorzystać do pieczenia ciasta, chleba, naleśników, placów lub zupy.
Wartości odżywcze (100 g serwatki )
Energia (kcal)25 kcal
Energia (kj)104 kj
Białko0.8 g
Tłuszcz0.1 g
Błonnik pokarmowy0 g
Cholesterol2 mg
Woda93.4 g
Tryptofan14 mg
Sód45 mg
Potas129 mg
Wapń68 mg
Fosfor40 mg
Magnez1 mg
Żelazo0.1 mg
Cynk0.05 mg
Miedź0 mg
Mangan0.01 mg
Jod8 μg
Witamina A4 μg
Retinol4 μg
Beta-karoten2 μg
Tiamina0.04 mg
Ryboflawina0.14 mg
Niacynaę0.1 mg
Witamina B60.04 mg
Foliany1 μg
Witamina B120.1 μg

Co możemy zrobić z udziałem serwatki ..? Oczywiście wypić świeżą 🙂 Polecam również inne smakołyki z udziałem serwatki…

https://zdrowaiwspaniala.pl/?p=4577



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked