Witamina B1

Witamina B1 (tiamina)

Funkcje witaminy B1

  • odpowiada za prawidłową przemianę węglowodanów
  • przyśpiesza gojenie się ran
  • wykazuje działanie uśmierzające ból
  • uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wspomaga pracę układu sercowo – naczyniowego
  • jest koenzymem wielu reakcji enzymatycznych kontrolujących procesy bioenergetyczne, metabolizm aminokwasów oraz przemiany różnych związków organicznych.

Źródło witaminy B1

  • Pestki słonecznika (w 100 g jest około 1,4 mg)
  • zarodki pszenne
  • drożdże piwowarskie
  • otręby zbożowe  (w 100 g jest 0,960 mg)
  • płatki owsiane (w 100 g jest 0,462 mg)
  • kasza gryczana (w 100 g jest 0,541 mg)
  • ciemne pieczywo (w 100 g jest około 0,5 mg)
  • groch 
  • fasola  (w 100 g jest 0,670 mg)
  • soja (w 100 g jest 0,690 mg)
  • ziemniaki
  • orzechy 
  • ryby
  • wieprzowina
  • wołowina
  • wątroba
  • mózg 

Skutki niedoboru witaminy B1

  • zaburzenie w funkcjonowaniu obwodowego układu nerwowego (bóle mięśni, skurcze, niedowłady, zapalenia nerwów)
  • zaburzenia trawienia
  • choroba beri-beri, która charakteryzuje się porażeniem mięśni, może prowadzić do śmierci.

Witaminę B1 powinny uzupełniać przede wszystkim:

  • osoby starsze
  • sportowcy
  • osoby poddane silnym stresom
  • osoby pijące dużo kawy i herbaty

Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked