Kaszowiec z zsiadłego mleka

Pyszna alternatywa na słodką zdrową, przekąskę bez cukru dla małych i dużych, szybkie w przygotowaniu, idealne na wyjazdy, wycieczki, czy jako przekąska do pracy lub szkoły.

Kaszowiec

Potrzebujemy:

  • 200 g zsiadłego mleka lub kefiru (używam tylko takie zsiadłe mleko które sama zrobię 🙂 Jak zrobić? To bardzo łatwe! zerknij TU
  • 200 g kaszy manny ekologicznej (u mnie orkiszowa)
  • 2 jajka wiejskie
  • 1 garść rodzynek (ilość według gustu)
  • 4 jabłka (słodkie)
  • szczypta kardamonu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • sok z cytryny (około 2 łyżek)

Przygotowanie:

  • Kaszę łączymy ze zsiadłym mlekiem, zostawiamy na około 30 min.
  • Jabłka ścieramy na grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały) dodajemy rodzynki, cynamon, kardamon.
  • Następnie roztrzepujemy jajka, dodajemy masę z kaszy, sodę, łączymy dobrze składniki, dajemy jabłka, dokładnie mieszamy.
  • Wkładamy do formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypuje cynamonem. Pieczemy 35-40 min w temp 180 C.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked