Pyszna propozycja na śniadanie…po prostu uwielbiam ! Płatki owsiane plus kokos i owoce…mniam
Owsianka kokosowa z owocami
Potrzebujemy:
- Płatki owsiane (przygotowujemy dzień wcześniej wieczorem, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do rana. Ilość płatków w zależności od potrzeby.
- Wiórki kokosowe – ja daje około 1-2 łyżki na miskę
- mleko roślinne – u mnie migdałowe, które zawsze robię sama – jak zrobić zerknij TU to bardzo proste!
- Owoce u mnie – jabłka, maliny, borówki
Przygotowanie:
- Do garnuszka wkłada płatki owsiane, wiórki kokosowe, zalewam mlekiem roślinnym, delikatnie podgrzewam – Nie gotujemy!
- Przykładamy ciepłą owsiankę do miseczki.
- Jabłka kroimy w kostkę, posypujemy owsiankę jabłkiem, malinami i borówkami, lub innymi owocami które akurat mamy.
🔶Owsianka kokosowa w wersji z soczystą gruszka🍐 polane konfiturą malinową, opruszone cynamonem… Śniadanie mistrzów… 😋

Płatki owsiane — Dlaczego warto je spożywać?
- Owsianka jest słynna z dużej ilości błonnika, który wpływa nam na obniżenie cholesterolu,obniża też ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych jelita grubego, stabilizuje też poziom cukru we krwi.
- Owies to bogactwo białka i zdrowych aminokwasów.
- W porównaniu z kaszą jaglaną posiada niski indeks glikemiczny.
- Zawiera dużo witamin z grupy B (Tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy) witaminy te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, poprawiają pamięć.
- 100 g płatków owsianych zawierają połowę zapotrzebowania dziennego na magnez, który odpowiada za skurcze, pamięć, koncentrację, bezsenność.
- 100 g płatków owsianych zawierają połowę zapotrzebowania dziennego na fosfor- dla mocnych i zdrowych kości.
- Zawierają żelazo, mangan, selen -które dbają o nasz układ nerwowy i witaminę E – przeciwutleniacz, chroni komórki i spowalnia procesy starzenia.
- Zawierają cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe– które organizm człowieka sam nie potrafi wyprodukować.
- Występujący w nich kwas oleinowy zapobiega zmianom nowotworowym.
- Ponadto owies ma działanie antydepresyjne, uspokaja.
- Jedząc płatki owsiane obniżamy ryzyko zachorowania na cukrzyce typu II
- Co bardzo ważne owies, należy do zbóż, które NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU, jednakże mogą być zanieczyszczone przez gluten jeśli mają kontakt z innymi zbożami zawierającymi gluten. Dlatego osoby, które nie tolerują glutenu, powinny spożywać płatki owsiane oznaczone specjalnym znaczkiem – przekreślony kłos.
Owsianka jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale do tego bardzo smaczna! Zjedzona na śniadanie doda nam energii i pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i zdrowie.