Sałatka makaronowa z indykiem

Sałatka z makaronem orkiszowym ekologicznym, pyszna i lekka do pracy, szkoły lub na kolację 🙂

Potrzebujemy:

  • Około 400 g fileta z indyka (lub kurczaka), z hodowli ekologicznej, od rolnika.
  • 1 słoiczek kukurydzy (nie z puszki!)
  • około 500 g pomidorków koktajlowych Bio
  • Oliwki zielone Bio
  • Oliwa z oliwek
  • makaron orkiszowy z mąki ekologicznej (około 300 g)
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • pęczek szczypiorku (lub pietruszki)
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie

  • Pomidorki myjemy, kroimy na pół, wkładamy do brytfanki, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy bazylię, sól, mieszamy wkładamy do piekarnika na 200 C, pieczemy do zrumienienia. 
  • Pierś indyka myjemy, kroimy w paski, oprószamy solą, papryką czerwoną, oregano, podsmażamy na maśle klarowanym.
  • Gotujemy makaron w osolonej wodzie, przekładamy do brytfanki, dodajemy podpieczone pomidory, kukurydzę, indyka, oliwki, szczypiorek, mieszamy składniki, dosmaczamy solą i pieprzem.
  • Sałatkę możemy jeść na zimno lub na ciepło.



2 Comments

Wygląda smakowicie

Wygląda smakowicie i tak samo smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked