Rosół

Najbardziej popularna zupa w historii 🙂 i chyba najbardziej lubiana przez dzieci. Bardzo łatwa w przygotowaniu i działa też zdrowotnie. Najważniejsze są składniki, podstawa to zdrowa kura lub kaczka ! plus warzywa od Polskiego rolnika i mamy cały sekret pysznego rosołu.

Rosół tradycyjny

Potrzebujemy:

  • Pół kury wiejskiej ( lub kaczki)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 1 por
  • Jeśli mamy dostępne zielone gałązki selera, koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 5 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 plastry imbiru
  • Szczypta kurkumy
  • lubczyk, natka pietruszki, natka selera – najlepiej świeże, jeśli nie mamy, dajemy mrożone lub suszone.
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Do garnka wlewamy około 3 l wody, wkładamy kurę, gotujemy do momentu pojawienia się szumowin, które starannie zbieramy.
  • Cebule obieramy, kroimy na pół i pieczemy z dwóch stron, na suchej patelni (najlepiej żeliwnej)
  • Następnie wszystkie warzywa myjemy obieramy i wkładamy do bulionu, dodajemy przyprawy i jeśli mamy zielone gałązki (selera, koperku, lubczyku)
  • Rosół gotujemy do miękkości warzyw na wolnym ogniu.
  • Upieczoną cebulę wkładamy do rosołu 10 min przed końcem gotowania.
  • Dosmaczamy 🙂 Podajemy z makaronem, ryżem lub w mojej ulubionej wersji z kaszą jaglaną – idealna wersja w czasie przeziębienia!



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked