Sałatka z ziemniaków, buraka i pieczarek

Smaczna sałatka z najbardziej popularnych warzyw w naszym kraju — ziemniaki i buraki. Ziemniaki gotowane na parze lub w mundurkach są zaliczane do najzdrowszych, ponieważ mają mniejszą stratę minerałów i witamin, a jest ich wcale nie tak mało. Taki polski ziemniaczek jest źródłem witaminy C i co ważne ma jej więcej niż w jabłku, jest też sporo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), PP, to witaminy, które działają na cały organizm, każda z nich ma olbrzymie znaczenie dla naszego funkcjonowania. Ziemniaki to też źródło składników mineralnych: magnezu (dba o układ nerwowy, koi nerwy, stres i zmęczenie), fosfor (dba o zdrowe i mocne kości oraz zęby), potas (obniża ciśnienie krwi), miedz (dba o układ odpornościowy, nerwowy, krwionośny, i mocne koście), mangan (utrzymuje kości i mięśnie w dobrym stanie, sprawiając, że nie są kruche i łamliwe), cynk (dba stan skóry, paznokci i włosów), żelazo (zapobiega anemii).
Ziemniaki zawierają niepełnowartościowe białko o wysokiej wartości biologicznej oraz błonnik, który poprawia trawienie, dlatego też jest lekkostrawny i wcale nie powoduje tycia, i mimo że jest też bogatym źródłem węglowodanów (zawierają dużo skrobi około 20%), w same w sobie nie są tuczące, dopiero w połączeniu z tłuszczem powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej, ale to samo dotyczy innych produktów typu: makaron czy ryż. Tak więc warto łączyć ziemniaczki z warzywami, chudym mięsem, wtedy bez obawy możemy cieszyć się ich smakiem z zachować wymarzoną sylwetkę. Warto też wspomnieć, że mają właściwości odkwaszające (dzięki zawartości potasu).

Potraw z ziemniaków mamy wiele, gotowane tradycyjnie, na parze, w mundurkach, pieczone w piekarniku, stosujemy jako dodatek do dań lub jako samodzielny posiłek, w sałatkach, z zsiadłym mlekiem czy jako przekąska. 

100 g ziemniaków to 77 Kcal

Burak również należy do warzyw odkwaszających organizm, to także bogate źródło błonnika, dzięki któremu mamy prawidłową pracę jelit, a także witaminy C, z grupy B (B1,B2,B3,B6,B9) oraz witaminy A (która jest przeciwutleniaczem, wpływa na procesy widzenia, zapewnia odpowiedni stan skóry oraz nabłonka błon śluzowych, niezbędna do prawidłowego wzrostu komórek, zwiększa odporność), E (jest przeciwutleniaczem, chroni NNKT przed utlenianiem, stabilizuje błony komórkowe), K (wpływa na krzepliwość krwi) oczywiście skarbnica składników mineralnych: wapń, magnez, żelazo, cynk, sód, potas, fosfor.

Warto zauważyć, iż ugotowane buraki wcale nie tracą dużo ze swojej zdrowotnej wartości, mają zbliżone ilości mikroskładników do surowych buraków. Oczywiście, że najlepszy jest świeży sok z buraka niż buraki gotowane, ale mają tyle dobrego w sobie, że nawet ugotowane są mega zdrowe. Większa różnica tkwi w glikemii, jako surowy burak, indeks glikemiczny wynosi 30 natomiast po ugotowaniu już 65.

CUDOWNE WŁAŚCIWOŚCI BURAKA:

  • Posiadają działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzą ból gardła, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
  • burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, poprawia trawienie białek i wchłanianie aminokwasów.
  • Duża zawartość żelaza, wyciąga ludzi z anemii.
  • Redukuje ciśnienie krwi (Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest bardzo pożyteczny w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom serca.
  • Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
  • Burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy.
  • Opóźnia przedwczesny proces starzenia.
  • Zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych.
  • Wzmacnia system immunologiczny.
  • Leczy choroby wątroby, nerek.
  • Reguluje cholesterol.
  • Zapobiega osteoporozie.
  • Zapobiegają bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków.
  • Buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego.
  • Zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy.
  • Poprawiają kondycję włosów i paznokci.
  • Oczyszcza organizm poprzez eliminację mocznika z organizmu.
  • Usuwa szkodliwe drobnoustroje — blokuje ich zdolność przylepiania się do tkanek.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Przeciwdziała miażdżycy.
  • Hamuje procesy gnilne w jelitach.
  • Wysoka zawartość błonnika, który nie ma sobie równych dla wszystkich zmagających się z nadwagą (daje uczucie sytości).
  • Przyśpiesza przemianę materii.
  • Wspomaga leczenie otyłości – redukcja tkanki tłuszczowej.
  • Witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B
  • Pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to aż 528 mg potasu !), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez
  • Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.
  • Buraki są niskokaloryczne, 100 g zawiera tylko 38 kcal.

Sałatka z ziemniaków, buraka i pieczarek.

Potrzebujemy:

  • 5-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • około 6-7 buraczków upieczonych w piekarniku (lub gotowanych
  • 7 pieczarek
  • szczypiorek 
  • natka pietruszki. 
  • 1 duży pomidor
  • ser feta wegański lub zwykły
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny-mój ulubiony z granatem

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować i obrać. Buraczki gotujemy lub pieczemy, sama lubię pieczone, mają bardziej intensywny smak. Do brytfanki kroimy w grube paski ziemniaki, buraki, pieczarki myjemy, obieramy, podsmażamy pokrojone w plastry na maśle klarowanym, dodajemy do brytfanki. Kroimy pomidora, drobno szczypior, natkę pietruszki, dodajemy ser feta, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, mieszamy i dosmaczamy.

Zapraszam też na inne sałatki z udziałem ziemniaków i czerwonego buraka…




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked