Zdrowa i wspaniała

Knedle z mięsem

Tradycyjny polski obiad…Knedle z mięsem, pyszne i proste w przygotowaniu 🙂

Potrzebujemy:

Farsz:

  • Gotowane mięso z kurczaka (u mnie po rosole),
  • 1 jajko (lub bez)
  • 1 cebula + 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Knedle: Porcja duża wychodzi z niej około 30-35 knedli, jeżeli potrzebujemy mniej po prostu robimy z połowy produktów np. z 500 g ziemniaków, wtedy będziemy mieli około 15 knedli.

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (od rolnika, bez oprysków)
  • 240 g mąki orkiszowej typ 650 (lub pszennej ) ekologicznej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Farsz:

  • Cebulę kroimy i smażymy na maśle klarowanym.
  • Ugotowane mięso wkładamy do miksera, dodajemy usmażoną cebulę, czosnek, jajko, sól i pieprz, dokładnie rozdrabniamy.
  • Do farszu możemy dodać ugotowaną wątróbkę, zaostrzy smak, a knedle będą bardziej wartościowe.

Knedle:

  • Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka, mąkę orkiszową i mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz, wyrabiamy ciasto , nie za długo, tylko do połączenia składników.
  • Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, rolujemy, tniemy na małe kawałki. Następnie każdy kawałek nadziewamy farszem, formując kule. Z farszu możemy zrobić gotowe kulki, wtedy sprawniej będzie nam lepić knedle.
  • Gotowe knedle wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyciągamy i układamy na durszlaku.
  • Podajemy polane roztopionym masłem czosnkowym z ulubionymi surówkami.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked