Tradycyjny polski obiad…Knedle z mięsem, pyszne i proste w przygotowaniu 🙂
Potrzebujemy:
Farsz:
- Gotowane mięso z kurczaka (u mnie po rosole),
- 1 jajko (lub bez)
- 1 cebula + 1 łyżka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Knedle: Porcja duża wychodzi z niej około 30-35 knedli, jeżeli potrzebujemy mniej po prostu robimy z połowy produktów np. z 500 g ziemniaków, wtedy będziemy mieli około 15 knedli.
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (od rolnika, bez oprysków)
- 240 g mąki orkiszowej typ 650 (lub pszennej ) ekologicznej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Farsz:
- Cebulę kroimy i smażymy na maśle klarowanym.
- Ugotowane mięso wkładamy do miksera, dodajemy usmażoną cebulę, czosnek, jajko, sól i pieprz, dokładnie rozdrabniamy.
- Do farszu możemy dodać ugotowaną wątróbkę, zaostrzy smak, a knedle będą bardziej wartościowe.
Knedle:
- Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka, mąkę orkiszową i mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz, wyrabiamy ciasto , nie za długo, tylko do połączenia składników.
- Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, rolujemy, tniemy na małe kawałki. Następnie każdy kawałek nadziewamy farszem, formując kule. Z farszu możemy zrobić gotowe kulki, wtedy sprawniej będzie nam lepić knedle.
- Gotowe knedle wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyciągamy i układamy na durszlaku.
- Podajemy polane roztopionym masłem czosnkowym z ulubionymi surówkami.
