Knedle

Tradycyjny polski obiad…Knedle to pyszne i proste danie, które możemy przygotować na wiele sposobów z różnymi dodatkami np. mięsem (ale tylko ze sprawdzonego źródła), z warzywami, z pieczarkami czy owocami, do tego polane masłem klarowanym, pesto, sosem owocowym lub orzechowym i obowiązkowo z świeżą surówką…:) W tym daniu bardzo ważne są ziemniaki i mąka, aby pochodziły ze zdrowego źródła, uzyskane bez oprysków chemicznych! Tylko taki posiłek będzie dla nas zdrowy!

Knedle

Knedle: Porcja duża wychodzi z niej około 30-35 knedli, jeżeli potrzebujemy mniej po prostu robimy z połowy produktów np. z 500 g ziemniaków, wtedy będziemy mieli około 15 knedli.

Potrzebujemy:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (od rolnika, bez oprysków)
  • 240 g mąki orkiszowej typ 650 ekologicznej !
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka wiejskie
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka, mąkę orkiszową i mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz, wyrabiamy ciasto , nie za długo, tylko do połączenia składników.
  • Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, rolujemy, tniemy na małe kawałki. Następnie każdy kawałek nadziewamy farszem, formując kule. Z farszu możemy zrobić gotowe kulki, wtedy sprawniej będzie nam lepić knedle.
  • Gotowe knedle wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyciągamy i układamy na durszlaku.
  • Podajemy polane roztopionym masłem czosnkowym z ulubionymi surówkami.

Farsz: Mięsny

  • Gotowane mięso z kurczaka (u mnie po rosole),
  • 1 jajko (lub bez)
  • 1 cebula + 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Farsz:

  • Cebulę kroimy i smażymy na maśle klarowanym.
  • Ugotowane mięso wkładamy do miksera, dodajemy usmażoną cebulę, czosnek, jajko, sól i pieprz, dokładnie rozdrabniamy.
  • Do farszu możemy dodać ugotowaną wątróbkę, zaostrzy smak, a knedle będą bardziej wartościowe.

Knedle z mięsem:

Knedle w wersji z pieczarkami…

Potrzebujemy: farsz z pieczarek

  • 1 kg pieczarek koniecznie świeżych białych 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego

Przygotowanie farszu:

  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kroimy cebulę i smażymy na złoto.  Pieczarki myjemy, obieramy, i drobno szatkujemy, dodajemy do cebulki razem dusimy, aż do odparowania wody, dosmaczamy solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie, lekko miksuje go blenderem.

Knedle w wersji z truskawkami i sosem truskawkowym …

➡️Farsz :świeże truskawki 🍓

Sos truskawkowy do wyboru:

➡️Truskawki zmiksowane z wiejską pełnotłustą śmietaną (lub jogurtem) i miodem.

➡️ Dojrzały banan zmiksowany z truskawkami i siemieniem lnianym 🙂

Pysznie smakują posypane cynamonem i cukrem kokosowym 🙂 ♥️

Knedle z truskawkami podane z masłem wiejskim, cukrem kokosowym (lub miodem) posypane cynamonem ❤️ 😋


You may also like



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked