Knedle

Tradycyjny polski obiad…Knedle to pyszne i proste danie, które możemy przygotować na wiele sposobów z różnymi dodatkami np. mięsem (ale tylko ze sprawdzonego źródła), z warzywami, z pieczarkami czy owocami, do tego polane masłem klarowanym, pesto, sosem owocowym lub orzechowym i obowiązkowo z świeżą surówką…:) W tym daniu bardzo ważne są ziemniaki i mąka, aby pochodziły ze zdrowego źródła, uzyskane bez oprysków chemicznych! Tylko taki posiłek będzie dla nas zdrowy!

Jeżeli nie możemy jeść posiłków z glutenem w składzie, bo np. Jesteśmy uczuleni, mamy dietę, omijamy gluten w posiłkach lub poprostu skończyła nam się mąka 🙂 Na dole jest przepis na knedle bez mąki orkiszowej w wersji bezglutenowej… 😋

Knedle

Knedle: Porcja duża wychodzi z niej około 30-35 knedli, jeżeli potrzebujemy mniej po prostu robimy z połowy produktów np. z 500 g ziemniaków, wtedy będziemy mieli około 15 knedli.

Potrzebujemy:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (od rolnika, bez oprysków)
  • 240 g mąki orkiszowej typ 650 ekologicznej !
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka wiejskie
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka, mąkę orkiszową i mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz, wyrabiamy ciasto , nie za długo, tylko do połączenia składników.
  • Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, rolujemy, tniemy na małe kawałki. Następnie każdy kawałek nadziewamy farszem, formując kule. Z farszu możemy zrobić gotowe kulki, wtedy sprawniej będzie nam lepić knedle.
  • Gotowe knedle wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyciągamy i układamy na durszlaku.
  • Podajemy polane roztopionym masłem czosnkowym z ulubionymi surówkami.

Farsz: Mięsny

  • Gotowane mięso z kurczaka (u mnie po rosole),
  • 1 jajko (lub bez)
  • 1 cebula + 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Farsz:

  • Cebulę kroimy i smażymy na maśle klarowanym.
  • Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub rozdrabniamy dokładnie w mikserze. Do rozdrobnionego mięsa dodajemy usmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek , jajko, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Upraszczając sobie, możemy wrzucić wszystko do miksera i zmiksować 🙂

Knedle z mięsem:

Knedle w wersji z pieczarkami…

Potrzebujemy: farsz z pieczarek

  • 1 kg pieczarek koniecznie świeżych białych 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego

Przygotowanie farszu:

  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kroimy cebulę i smażymy na złoto.  Pieczarki myjemy, obieramy, i drobno szatkujemy, dodajemy do cebulki razem dusimy, aż do odparowania wody, dosmaczamy solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie, lekko miksuje go blenderem.

Knedle w wersji z truskawkami i sosem truskawkowym …

➡️Farsz :świeże truskawki 🍓

Sos truskawkowy do wyboru:

➡️Truskawki zmiksowane z wiejską pełnotłustą śmietaną (lub jogurtem) i miodem.

➡️ Dojrzały banan zmiksowany z truskawkami i siemieniem lnianym 🙂

Pysznie smakują posypane cynamonem i cukrem kokosowym 🙂 ♥️

Knedle z truskawkami podane z masłem wiejskim, cukrem kokosowym (lub miodem) posypane cynamonem ❤️ 😋

Knedle w wersji bezglutenowej

Potrzebujemy:

  •  Ugotowane ziemniaki – ilość według potrzeb
  • mąka ziemniaczana
  • 1-2 jajka – w zależności od ilości ziemniaków
  • sól

Przygotowanie:

  • Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, jeszcze lekko ciepłe wkładamy do miski, lub rozkładamy na blacie, wyrównujemy powierzchnię, dzielimy na 4 części, jedną część z miski wykładamy a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, taką ilość , ile brakuje ziemniaków, następnie dodajemy z powrotem wyłożone ziemniaki, dodajemy jajko, sól, zagniatamy ciasto.
  • Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, rolujemy, tniemy na małe kawałki. Następnie każdy kawałek nadziewamy farszem, formując okrągłe knedle.
  • Gotowe knedle wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyciągamy i układamy na durszlaku.
  • Oczywiście możemy użyć dowolnego farszu słonego lub słodkiego, co nam w duszy gra.
  • U mnie farsz z mięsa rosołowego (przepis wyżej 👆) i Knedle z bananem 🍌 w sosie jogurtowym. 😋

Knedle z bananem 🍌

Nadzienie : banany

Sos: jogurt naturalny, miód, wanilia


You may also like



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked