Deser z kaszy jaglanej

Pyszny deser z kaszy jaglanej dla małych i dużych, czekoladowy, słodki a bez cukru, pożywny i zdrowy 🙂

PROSTY SKŁAD TO NAJZDROWSZE JEDZENIE!

Potrzebujemy: (z tej porcji wychodzi 3 miseczki ).

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej wystudzonej 
  • 2 banany
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżki kakao prawdziwe Bio
  • daktyle (opcjonalnie kilka sztuk, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie).

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną gotujemy (jak ugotować zerknij TU).
  • Ostudzoną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy banany, jabłko, daktyle, kakao, miksujemy na gładką masę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Podajemy posypane orzechami lub świeżymi malinami.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

  • Kasza jaglana pozwala normalizować równowagę kwasowo-zasadową.
  • Jest rewelacyjna w zwalczaniu przeziębienia i kataru, zwalcza stany zapalne błon śluzowych.
  • Wzmacnia nam jelita, nerki, żołądek, działa rozgrzewająco.
  • Zawiera dużo witamin i mikroelementów, a także krzem, fosfor, które są budulcem naszego kośćca.
  • Jest źródłem antyoksydantów, które likwidują wolne rodniki i zawiera wspaniały tryptofan, przez co podnosi poziom serotoniny i obniża poziom stresu.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked