Witamina B2

Witamina B2 (Ryboflawina) – siła napędowa życia

Funkcje witaminy B2

  • Bierze udział w procesach anaoblicznych (przekształcanie białka w silne i jędrne mięśnie)
  • utrzymuje prawidłowe, sprawne działanie narządu wzroku
  • zapobiega powstawaniu zaćmy.
  • uczestniczy w procesach oksydacyjno-redukcyjnych, przemianach węglowodanów, tłuszczu i białka, oraz w dostarczaniu energii w łańcuchu oddechowym.
  • niezbędna do prawidłowego funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego.

Źródło witaminy B2

  • wątroba (w 100 g jest 2,980 mg)
  • wątroba kurczaka (w 100 g jest 2,700 mg)
  • migdały
  • ser twarogowy pełnotłusty (w 100 g jest 0,450 mg)
  • mleko
  • otręby
  • płatki owsiane
  • soja
  • jaja (w 100 g jest 0,542 mg)
  • łosoś, pstrąg, makrela
  • wołowina
  • produkty zbożowe
  • jarmuż
  • groch (w 100 g jest 0,280 mg)
  • fasola (w 100 g jest 0,230 mg)
  • natka pietruszki (w 100 g jest 0,280 mg)
  • drożdże piwowarskie

Skutki niedoboru witaminy B2

  • U kobiet w ciąży- zahamowanie rozwoju i wzrostu płodu
  • hamowanie wzrostu
  • pogorszenie widzenia
  • świąd i łuszczenie skóry wokół nosa, warg, uszu, czaszki, sromu, 
  • pęknięcia i owrzodzenia w kącikach ust- zajady,
  • zawroty głowy
  • bezsenność
  • ospałość
  • skurcze mięśni
  • brak koncentracji
  • zaburzenia snu
  • zawroty głowy 
  • depresja
  • pieczenie pod powiekami
  • zaczerwienienie i zmęczenie oczu

Należy spożywać produkty świeże, nie wolno przechowywać żywności w miejscu oświetlonym, bo wtedy tracą witaminę B2. Cząsteczki witaminy B2 przy obfitym świetle działają jak magnez i wokół rozmnażają się wolne rodniki, które przyśpieszają procesy starzenia oraz chorobowe np. zaćmę

Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked