Jaglana szarlotka to szybka propozycja lekkiej i pysznej zapiekanki z kaszy jaglanej i jabłek.
Potrzebujemy:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 4-5 duże jabłka
- Rodzynki (ilość według gustu)
- Dwie garści orzechów włoskich.
- Szczypta kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną gotujemy. 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody. Kaszę płuczemy dokładnie pod wodą, aż do klarowności wody, jest to ważne, aby kasza nie była gorzka, następnie polewamy wrzącą wodą. Wodę wylewamy. W garnku gotujemy dwie szklanki wody, wrzucamy kaszę, lekko solimy, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
- Jabłka obieramy, trzemy na dużych oczkach. Orzechy wrzucamy do blendera i rozdrabniamy. W garnku roztapiamy łyżeczkę masła klarowanego, dodajemy starte jabłka, rodzynki, orzechy, kardamon, cynamon i razem dusimy ok. 5 min (gdy jabłka są bardzo kwaśne, można dodać trochę miodu).
- Do uduszonych aromatycznych jabłek dodajemy kaszę jaglaną, mieszamy razem i gotowe.
- Szarlotkę jaglaną podajemy jako samodzielne danie lub z jogurtem naturalnym.
