Jaglana szarlotka.

Jaglana szarlotka to szybka propozycja lekkiej i pysznej zapiekanki z kaszy jaglanej i jabłek. Oczywiście możemy dodać dodatkowe owoce, co jeszcze lepiej ubogaci smak zapiekanki.

Jaglana szarlotka

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 4-5 duże jabłka
  • Rodzynki (ilość według gustu)
  • Dwie garści orzechów włoskich.
  • Szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Około 0,5 l mleka roślinnego (owsiane lub migdałowe)

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną gotujemy. 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody. Kaszę płuczemy dokładnie pod gorącą wodą, aż do klarowności wody, jest to ważne, aby kasza nie była gorzką. W garnku gotujemy dwie szklanki wody, wrzucamy kaszę, lekko solimy, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła. 
  • Jabłka obieramy, trzemy na dużych oczkach.
  • Orzechy wrzucamy do blendera i rozdrabniamy.
  • W garnku roztapiamy łyżeczkę masła klarowanego, dodajemy starte jabłka, rodzynki, orzechy, kardamon, cynamon i razem dusimy ok. 5 min (gdy jabłka są bardzo kwaśne, można dodać trochę miodu).
  • Do brytfanki przekładamy połowę kaszy jaglanej, posypujemy orzechami, następnie wykładamy uprażone jabłka z rodzynkami i posypujemy pozostałą kaszą jaglaną. Całość polewamy mlekiem, posypujemy cynamonem, cukrem kokosowym i zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temp 180 C.

Jaglana szarlotka z dodatkiem z czarnej porzeczki




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked