Zdrowa i wspaniała

Jaglana szarlotka.

Jaglana szarlotka to szybka propozycja lekkiej i pysznej zapiekanki z kaszy jaglanej i jabłek.

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 4-5 duże jabłka
  • Rodzynki (ilość według gustu)
  • Dwie garści orzechów włoskich.
  • Szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną gotujemy. 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody. Kaszę płuczemy dokładnie pod wodą, aż do klarowności wody, jest to ważne, aby kasza nie była gorzka, następnie polewamy wrzącą wodą. Wodę wylewamy. W garnku gotujemy dwie szklanki wody, wrzucamy kaszę, lekko solimy, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła. 
  • Jabłka obieramy, trzemy na dużych oczkach. Orzechy wrzucamy do blendera i rozdrabniamy. W garnku roztapiamy łyżeczkę masła klarowanego, dodajemy starte jabłka, rodzynki, orzechy, kardamon, cynamon i razem dusimy ok. 5 min (gdy jabłka są bardzo kwaśne, można dodać trochę miodu).
  • Do uduszonych aromatycznych jabłek dodajemy kaszę jaglaną, mieszamy razem i gotowe.
  • Szarlotkę jaglaną podajemy jako samodzielne danie lub z jogurtem naturalnym.
Szarlotka jaglana



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked